Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Začenjam 3. sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino.

Obveščam vas, da se seje ni mogel udeležiti Tomaž Lisec in ga nadomešča Andrej Hoivik ter Franc Kepa, ki ga nadomešča Suzana Lep Šimenko. Imamo še eno, Ivo Dimic pa nadomešča mag. Janez Žakelj.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o šolski prehrani.

2. Predlog zakona o spremembi Zakona o osnovni šoli.

3. Razno.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga sprejeli s sklicem.

Odboru uvodoma predlagam, da združimo obravnavo 1. in 2. točke dnevnega reda zaradi neločljive vsebinske povezanosti obeh predlogov zakonov, ki sta uvrščena na dnevni red današnje seje. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? (Ne.) Ugotavljam, da nihče.

Torej prehajamo na obravnavo 1. IN 2. TOČKE DNEVNEGA REDA.

V zvezi s 1. točko je na spletnih straneh Državnega zbora objavljeno naslednje gradivo: predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, pripombe Združenja mestnih občin Slovenije, pripombe Skupnosti občin Slovenije, mnenja Občine Domžale, pripombi Združenja občin Slovenije, pobuda Srednje frizerske šole Ljubljana ter mnenje Komisije Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino.

V zvezi z 2. točko pa je na spletnih straneh Državnega zbora objavljeno naslednje gradivo: predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Združenja mestnih občin Slovenije in mnenje Komisije Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino.

V torek, 28. marca, smo prejeli tudi predlog za sklic javne predstavitve mnenj o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o šolski prehrani in Predlogu zakona o spremembi Zakona o osnovni šoli poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica. Včeraj pa še gradivo in predloge amandmajev za obravnavo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o šolski prehrani in Predloga zakona o spremembi Zakona o osnovni šoli Inštituta 8. marec.

Vabljeni na sejo so razvidni iz sklica. Rok za vlaganje amandmajev k predlogoma zakonov je je bil do petka, 24. marca, amandmaje sta k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o šolski prehrani vložili Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke in Poslanska skupina Nova Slovenija - krščanski demokrati.

Najprej prehajamo na obravnavo predloga Poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica za sklic javne predstavitve mnenj. Namen javne predstavitve mnenj je opraviti širšo razpravo, pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti o izvedbenih in drugih vprašanjih ter možnostih implementacije brezplačne šolske prehrane oziroma kosil na način, ki bo pripravljen na podlagi socialne pravičnosti, finančne vzdržnosti ter ustrezne posodobitve tehničnih in kadrovskih kapacitet šolskih kuhinj in jedilnic. Javna predstavitev mnenj naj bi podala odgovore predvsem na vprašanja, ki so navedena v dopisu predlagatelja in sicer o zagotavljanju in financiranju obrokov v osnovnih šolah ter možnosti, da bi se razširilo število otrok, ki bi bili upravičeni do brezplačnega kosila, utemeljitvi financiranja kosila tudi tistim otrokom, ki izhajajo iz finančno dovolj stabilnih družin. Problemu velikih količin zavržene hrane, finančnih posledicah za investicije, širitev kuhinj in jedilnic ter o tem, kdo naj zagotovi sredstva in v kakšnem časovnem obdobju bo mogoče zagotoviti ustrezne kapacitete. Zagotavljanju dodatnega kuharskega osebja, možnosti priprave dietnih kosil za učence, ki to potrebujejo, možnosti zagotavljanja šolske prehrane s prenosom priprave hrane na zunanje izvajalce ter v ustreznem prehodnem obdobju, ki bi vsem deležnikom, zlasti pa šolam, zagotovilo dovolj časa za pripravo in izvedbo ukrepa brezplačnih šolskih kosil.

Članice in člane odbora bom vabila, da podajo tudi morebitne dodatne predloge za vprašanja. Če bo sklep o opravi javne predstavitve mnenj sprejet, predlagam da javno predstavitev mnenj izvedemo v mesecu maju in sicer v torek, 9. maja ob 14. uri. Odločali bomo torej o predlogu sklepa, da Odbor za izobraževanje, znanost in mladino na podlagi 46. člena Poslovnika Državnega zbora opravi javno predstavitev mnenj o Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o šolski prehrani in Predlogu zakona o spremembi Zakona o osnovni šoli.

Želi besedo predstavnik predlagateljev javne predstavitve mnenj? (Da.)

Ja, kolega Lenart Žavbi, izvoli.