Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Začenjam 37. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo, tukaj imam kolega Andreja Hoivika, nadomešča kolega Jožef Lenart, ki ga lepo pozdravljam na današnji seji in pa naj vam na začetku tudi povem, da je danes odsoten zaradi službene odsotnosti kolega mag. Janez Žakelj.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in pa seveda Državnega sveta.

Vse navzoče vas lepo pozdravljam!

Prehajam na določitev dnevnega reda seje tega odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje tega odbora.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, torej kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O ZBIRANJU IN PRENOSU PREDHODNIH INFORMACIJ O POTNIKIH ZA PREPREČEVANJE, ODKRIVANJE, PREISKOVANJE IN PREGON TERORISTIČNIH IN HUDIH KAZNIVIH DEJANJ TER O SPREMEMBI UREDBE EU 2019/818.

Gradivo od 1. do 7. točke dnevnega reda smo prejeli od Vlade 16. marca 2023 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za obravnavo omenjenega gradiva v Državnem zboru je jutri, 31. marca 2023.

Gradivo k 1. in 2. točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, torej, kot matičnem delovnem telesu. Slednji je omenjeni gradivi obravnaval na 19. nujni seji 24. marca 2023 in sprejel mnenje, ki ste ga tudi prejeli. Ker gradivo k 1. in 2. točki je v bistvu vsebinsko povezano, bi pri tej točki opravili predstavitev in razpravo o obeh predlogih stališč, nato pa bi seveda kot v praksi ločeno glasovali.

Sedaj bom prosil ministra, vidim, da ni državne sekretarke, gospa Helga Dobrin, z nami je državna sekretarka z Ministrstva za notranje zadeve.

Gospa Helga Dobrin, izvolite, beseda je vaša.