Govor

Hvala za besedo. Lepo pozdravljeni predstavniki Vlade, poslanke in poslanci.

Cilj Nove Slovenije je seveda doseči čim boljšo integracijo tujcev v slovensko družbo. Znanje jezika in poznavanje slovenske kulture mora biti pogoj za pridobitev dovoljenja za prebivanje in ob teh temeljih ne smemo in tudi ne bomo odstopali. Slovenija lahko nudi zaposlitvene priložnosti, vendar pod jasnimi pogoji, to je spoštovanje slovenskega pravnega reda, ki mora postati tudi pogoj za podaljšanje dovoljenj za prebivanje tujcev in pogoj za socialne transfere. Danes sprejemamo novo verzijo zakona, Zakona o tujcih po hitrem postopku. Pravite, da že pripravljate novo verzijo, ker gre za občutljivo tematiko, bi morali o predlaganih spremembah razpravljati široko in tak zakon sprejemati po rednem postopku. Zakon prinaša sicer nekaj ukrepov, ki bodo razbremenili upravne postopke, torej upravne enote, a v Novi Sloveniji v nasprotju s predlagatelji zakona menimo, da morajo upravne enote še naprej obvezno periodično preverjati ali tujci izpolnjujejo pogoj zadostnih sredstev za preživetje, ki so določene v skladu s sedaj veljavnim zakonom. V Novi Sloveniji trdimo, da je pogoj znanja slovenskega jezika na vstopni ravni za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje, zaradi združitve družine eden temeljev za boljšo integracijo tujcev v družbo. Tega se očitno zaveda tudi minister, vendar mu koalicija ne sledi v popolnosti. Neznanje slovenskega jezika namreč prinaša velike težave pri sporazumevanju in pri urejanju včasih zelo osebnih stvari, kot je na primer obisk pri zdravniku. Matere imajo velike težave pri vključevanju svojih otrok v šole, pa tudi na splošno v razumevanju slovenske družbe, njihovih navad in posledično vključevanje v življenje v kraju, kjer so se nastanili. Prav tako prejemamo opozorila, da imajo pridruženi člani družine prosilca brez znanja slovenskega jezika izjemno majhne možnosti poiskati si zaposlitev, posledično pa je družina obsojena na odvisnost od socialnih pomoči, kar bremeni družino samo, predvsem pa družbo, zaradi tega velikokrat prihaja do zlorab, tako poročajo iz občin. Tudi na občinah velikokrat srečujejo povratnike, ki prosijo za enkratne pomoči. Prepričani smo, da tisti tujci, ki si resnično želijo zaposlitve pri nas in ki želijo ostati v Sloveniji in želijo, da se jim pridruži tudi njihova družina, se zavedajo, da morajo se naučiti slovenskega jezika in da morajo poznati slovenske navade, družbo kot celote, pomagamo jim pri tem.

Samo en dan pred glasovanjem zakona so bili sprejeti amandmaji, ki med drugim širijo možnost opravljanja izpita iz slovenskega jezika pri različnih izobraževalnih ustanovah. Vlada pa bo tista, ki bo določila kriterije in merila, merila. Sprašujemo se, kdaj bo v resnici Vlada to naredila, ko zamuja z vsemi napovedanimi reformami? Vlada bo sprejela tudi strategijo vključevanja tujcev, ki niso državljani EU v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje Slovenije. Sprašujemo se, kaj bo v resnici v tej strategiji pisalo? Zdaj lahko samo ugibamo. Po našem mnenju gre za pomembne spremembe Zakona od tujcih, ki bi morale slediti cilju čim širše javne razprave, tako pa smo slišali že le posamezna mnenja občin, ki so kritični do vsebine, pa tudi do načina priprave tega zakona.

V Novi Sloveniji menimo, da je obstoječi zakon, ki bi moral biti uveljavljen v popolnosti v aprilu, dober, zato predlaganega zakona ne bomo podprli.

Hvala lepa.