Govor

Spoštovana podpredsednica, minister, vsi ostali kolegi in kolegice, spoštovani!

Odbor je omenjeni predlog zakona obravnaval na 19. nujni seji in njenem prvem nadaljevanju, tekom katerega je predstavnik predlagatelja podal uvodno dopolnilno obrazložitev ter predstavil bistvene rešitve predloga zakona. Mnenja so na seji predstavili tudi predstavniki zainteresirane javnosti. Predstavnica Zakonodajno-pravne službe je med drugim izpostavila tesno vsebinsko povezanost predloga zakona s hkrati vloženim Predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter poudarila, da je treba zagotoviti medsebojno usklajenost obeh predlogov zakonov in njuno istočasno uveljavitev. Z zakonodajno-tehničnega vidika je opozorila na tehniko noveliranja, ki v posameznih členih ne zagotavlja dovolj pregledne vsebine sprememb ter v nadaljevanju zagotavlja dovolj podrobneje pripombe o posameznih členih predloga zakona z ustavnega in pravno sistemskega vidika.

V razpravi so poslanci iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke med drugim dejali, da je znanje jezika temelj integracije, da bi predlog zakona moral zaostriti nadzor, ki bi moral biti sistematičen in učinkovit, da bi odprava znanja jezika pomenila dodatne nesporazume in konflikte v družbi ter da je treba omogočiti posamezniku, da se prilagodi okolju in se vključi v skupnost. Menili so, da se morajo tujci integrirati ter sprejeti jezik in kulturo ter vzpostaviti potrebo po zagotovitvi zadostnih kapacitet za izvedbo tečajev. Dejali so, da je jezik treba razumeti in ga tudi uporabljati, saj je nujno potreben za integracijo, lažjo vključitev v družbo ter za iskanje zaposlitve.

Poslanka iz Poslanske skupine Levica je izrazila nasprotovanje pogoju znanja jezika v primerih podaljšanja dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine. Poudarila je potrebo po integracijski strategiji, integracijskih programih in sistemski ureditvi ter izrazila željo po ustrezni integracijski politiki.

Poslanci iz Poslanske skupine Svoboda so povedali, da znanje jezika opolnomoči tujce in omogoča ustrezno komunikacijo v družbi. Izrazili so potrebo po brezplačnih tečajih ter upoštevanju posameznikovega dostojanstva in človekovih pravic ter menili, da je treba program in način vključevanja v družbo prilagoditi tudi tujcem. Poudarili so, da se bo pripravila strategija vključevanja tujcev, da se bo razbremenilo upravne enote ter omogočilo ustrezno prehodno obdobje za izvedbo izpitov. Dotaknili so se problema omenjenih kapacitet za opravljanje izpitov ter izpostavili potrebo po vzpostavitvi primernega integracijskega programa, ustreznih tečajev slovenskega jezika, izvedljivih izpitov ter integracijske politike.

Poslanec iz Poslanske skupine Socialnih demokratov je povedal, da je država odgovorna, da tujcem in njihovim družinskim članom omogoča pogoje za integracijo. Dejal je, da država nima ustrezne integracijske politike. Zato je izrazil pričakovanje, da pristojno ministrstvo zagotovi, da bosta integracijska politika in integracijska strategija pravočasno pripravljeni ter da bo integracijska politika solidarna.

Tekom razprave je predstavnik predlagatelja podal dodatna pojasnila. V nadaljevanju odbor ni sprejel sklepa, da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je pa sprejel amandmaje poslanskih skupin Svoboda in Socialnih demokratov ter vse predloge zakona.

Hvala.