Govor

Boštjan Poklukar

Spoštovana podpredsednica.

Spoštovani poslanke in poslanci!

V nadaljevanju vam bom na kratko predstavil predlagane spremembe in dopolnitve Zakona o tujcih.

S spremembami Zakona o tujcih v prvi vrsti odpravljamo administrativne ovire. Poudarjamo, da se s temi rešitvami približujemo ljudem, da delamo za njih. Spremembe prinašajo pozitivne učinke, tako za delo upravnih enot kot tudi za slovenske delodajalce in tujce. Po eni strani bodo omogočile hitrejše in enostavnejše postopke izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi na upravnih enotah, po drugi strani pa upoštevamo potrebe po zagotavljanju delovne sile iz tujine.

Ravno zato poenostavljamo postopek menjave delodajalca, z večjo vlogo Zavoda za zaposlovanje, omogočamo pospešitev obravnave prošenj tujcev za izdajo enotnega dovoljenja za poklice na področju zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja. Gre za del sistemskega pristopa k zmanjševanju obremenitve upravnih enot. Proces se bo nadaljeval tudi v okviru redne novele zakona o tujcih, ki je predvidena v drugi polovici letošnjega leta.

Z različnimi zakonskimi rešitvami, s strateškimi dokumenti in ukrepi želimo narediti slovensko družbo odprto in bolj vključujočo, zato dajemo velik poudarek tudi integracijskim ukrepom, ki jih bomo v tem mandatu dodatno krepili. V zakonu se zavezujemo, da bomo v šestih mesecih pripravili sodobno in migracijsko strategijo s poudarkom na izvajanju v praksi in ne zgolj kot napisan dokument. Podaljšujemo tudi brezplačne tečaje slovenščine in spoznavanje slovenske družbe za vse kategorije tujcev. V zakonu ohranjamo zahtevo po znanju jezika za družinske člane in tiste, ki bi radi v Sloveniji stalno živeli, a jim z odlogom dajemo dovolj časa, da bodo lahko potrebno znanje tudi pridobili na brezplačnih tečajih. Verjamem, da smo v nujni noveli našli ravnovesje med različnimi interesi, in verjamem, da boste poslanke in poslanci predlagane spremembe in dopolnitve Zakona o tujcih tudi podprli.

Hvala lepa.