Govor

Mojca Pršina

Hvala lepa za besedo. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci in ostali prisotni.

Na današnji seji se obravnava stališče do Predloga direktiv o standardih za organe za enakost. Evropska komisija je pripravila dva identična predloga, kot je bilo že omenjeno, ki na novo urejata organe za enakost v Evropski uniji. Predloga temeljita na različnih členih pogodbe o delovanju Evropske unije. Prvi obravnavani temelji na 157.členu, drugi na členu 19 / nerazumljivo/ EU, zato se sprejemata po različnih postopkih. Sami direktivi na novo urejate pristojnosti nalog organov za enakost, ki so bili do sedaj urejeni v različnih direktivah s področja enakega obravnavanja oseb. Prva se nanaša na ureditev organov za enakost na področju enakih možnosti žensk in moških pri zaposlovanju in poklicu ter opravljanju samostojne dejavnosti, druga predlagana direktiva opredeljuje organe za enakost na področju enakega obravnavanja oseb ne glede na raso ali narodnost, vero ali prepričanje, invalidnost, starost ali spolno usmerjenost. Oba predloga bom predstavila naenkrat, ker sta besedili, kot sem že omenila, identični.

Direktivi zahtevata od držav članic, da vzpostavi organe, ki bodo pristojni za osveščanje o diskriminaciji, nudenje pomoči žrtvam diskriminacije, preiskavo primerov diskriminacije ter izdajo mnenja ali zavezujoče odločitve v zvezi z diskriminacijo. Direktivi obenem tudi zahtevata, da ima organ za enakost možnost sodelovanja v sodnih postopkih, zagotovljena mora biti neodvisnost pri izvajanju njihovih nalog, posebej glede pravno-organizacijske oblike, odgovornosti, proračuna, kadra in organizacijskih zadev.

Republika Slovenija podpira oba predloga direktiv, saj že izpolnjujemo njune temeljne zahteve. Z Zakonom o varstvu pred diskriminacijo smo že leta 2016 ustanovili Zagovornika načela enakosti, ki ima zagotovljen neodvisen status in že opravlja večino nalog, recimo svetovanje žrtvam diskriminacije, izdaja zavezujoče odločitve o tem ali je prišlo do diskriminacije, itd. Tako da, glede na navedeno predlagam, da se stališče Republike Slovenije do obeh direktiv potrdi.

Hvala lepa za vašo pozornost.