Govor

Matija Drmota

Hvala za besedo.

(Matija Drmota, Zveza svobodnih sindikatov.)

Zdaj, pri, na področju čezmejnih izvajanju storitev se že dlje časa soočamo s težavami, zlorabami samega instituta z enako, z neenako obravnavo zaposlenih in posledično s socialnim »dumpingom«.

Kar se tiče področja same napotitve, so bile zaznane težave pri preverjanju dejanskega izpolnjevanja pogojev za napotitev, za izdajo obrazca A1, ki je potreben za napotitev delavca, težave so nastajale tudi pri postopku samega nadzora nad napotitvijo. Zaradi tega pozdravljamo ureditev postopka nadzora tako nad pogoji, nad pogojem opravljanja storitev v najmanj dveh državah članicah, kot tudi možnost, da lahko nadzor izvedeta in IRSD in Furs, potrebno je tudi izpostaviti po našem mnenju neustavno stanje na področju plačevanja prispevkov za napotene delavce. Trenutno, kot je bilo rečeno, namreč zakonodaja omogoča, da se za napotene delavce prispevki za pokojninsko zavarovanje plačujejo od minimalne osnove, namesto, da bi se obračunavali od dejanskega dohodka.

To pomeni, da se za veliko število napotenih delavcev prispevki obračunavajo praktično od minimalne plače, kar omogoča pač neenako obravnavo delavcev glede na kraj opravljanja dela na enotnem trgu EU, omogoča socialni »dumping« in napotene delavce oškoduje pri odmeri dohodnine. Poleg tega to pomeni nelojalno konkurenco na podlagi socialnega »dumpinga«, zaradi česar je proti Sloveniji že sprožen postopek na ravni EU.

Ne glede na to, da je po našem prepričanju, obstoječe stanje že predolgo traja, pozdravljamo predlog, ki je na mizi. Podprt je bil soglasno v socialnem dialogu, zaradi tega predlagamo, da ga tudi ta odbor podpre. Podpiramo pa tudi omenjena predloga delavske svetovalnice, predvsem iz vidika nadzora in zaščite pravic delavcev.

Hvala.