Govor

Dobro jutro vsem skupaj, spoštovani kolegice in kolegi, vabljeni na vse ostali prisotni!

Pričenjam 19. nujno sejo odbora!

Obveščam vas, da nadomešča Lenarta Žavbija Aleksander Prosen Kralj.

S sklicem seje ste prejeli predlagan dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Tako prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - ZAHTEVA VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OCENO USTAVNOSTI 18.A ČLENA ZAKONA O FINANČNI UPRAVI.

Predlog za začasno zadržanje izvrševanja predpisa. Ustavno sodišče je Državnemu zboru dne 6. 3. 2023 posredovalo Zahtevo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za oceno ustavnosti in določilo 14. dnevni rok za izjavitev Državnega zbora glede predloga za zadržanje izvršitve izpodbijanih določb. Odboru sta bili v zvezi s predlogom za zadržanje izvršitve izpodbijanih določb posredovani mnenji Vlade in Zakonodajno-pravne službe, zato so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo. V skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje.

K obravnavi te točke so vabljeni Ministrstvo za finance in Zakonodajno-pravna služba.

Kot dodatno gradivo k tej točki ste prejeli gradivo Ustavnega sodišča, mnenje Vlade Republike Slovenije, pa mnenje Zakonodajno-pravne službe.

Besedo dajem predstavnici Zakonodajno-pravne službe, gospe Damjani Mlakar.

Izvolite.