Govor

Igor Feketija

Hvala za besedo, spoštovani predsedujoči. spoštovane poslanke, poslanci, drugi gostje, lepo pozdravljeni.

Med novostmi v predlogu sprememb in dopolnitev Zakona o zaposlovanju in samozaposlovanju in delu tujcev poudarjamo tri ključne spremembe, ki bodo pospešile in olajšale zaposlovanje državljanov tretjih držav na slovenskem trgu dela. Vse tri ključne spremembe so usklajene z novelo Zakona o tujcih. Torej prvič, da bi odpravili nepotrebne administrativne ovire in sledili načelu ekonomičnosti upravnega postopka, predlog zakona sledi rešitvam iz predloga sprememb in dopolnitve Zakona o tujcih, in sicer v primeru, ko je tujec že zaposlen in bi želel zamenjati delovno mesto, zamenjati delodajalca ali se zaposliti pri več delodajalcih, upravne enote ne bodo več izdajale odločb v obliki pisne odobritve. S spremembami obeh zakonov lahko tujec že na podlagi veljavnega enotnega dovoljenja in soglasja za zamenjavo, ki ga izda zavod za zaposlovanje, zamenja delovno mesto delodajalca ali se zaposli pri dveh ali več delodajalcih, pisna odobritev oziroma odločba upravne enote ne bo več potrebna. V zadnjih nekaj letih je bilo takšnih odločb na letni ravni izdanih od 2 tisoč 500 do 3 tisoč. V primeru, ko zavod za zaposlovanje ugotovi, da po Zakonu o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev niso izpolnjeni pogoji za izdajo soglasja, bo vlagatelj tako kot doslej o tem seznanjen z zavrnilno odločbo upravne enote, zoper katero je zagotovljeno tudi sodno varstvo.

Drugič, zaradi velikega pomanjkanja ustreznega kadra pri zagotavljanju storitev države vlada predlaga, da se za tujce, ki se bodo zaposlovali pri delodajalcih s področja državnega oziroma javnega sektorja, določbe Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev se ne uporabljajo. Ti delodajalci so zdravstveni domovi, domovi za starejše, varstveno-delovni centri in socialnovarstveni zavodi za usposabljanje, javni zavodi, ki izvajajo socialnovarstvene storitve pomoči družini na domu in javni socialnovarstveni zavodi, ki izvajajo socialno varstvene storitve.

In tretjič, tretja novost predstavlja sprememba 6. člena Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki prosilcem za azil oziroma mednarodno zaščito omogoča hitrejšo integracijo na trg dela. Sprememba namreč določa možnost, da lahko prosilec oziroma prosilka za mednarodno zaščito uveljavlja pravico do prostega dostopa na slovenski trg dela že po treh mesecih od vložitve prošnje za mednarodno zaščito, če takemu prosilcu oziroma prosilki v tem času ni bila vročena odločitev pristojnega organa in če te zamude ni mogoče pripisati tujcu oziroma tujki.

Toliko za začetek. Hvala.