Govor

Hvala lepa. Želi še kdo besedo? Ugotavljam, da ne. Torej zaključujem razpravo.

Dajem na glasovanje naslednja predloga sklepov. Prvi sklep: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Mariboru izvoli Ksenija Hrastnik.

Glasujemo. Za je glasovalo 10 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Še drugi predlog sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožnega sodnika na Okrožnem sodišču v Mariboru izvoli mag. Gregor Pograjc.

Glasujemo. Za je glasovalo 10 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Se gospodu Horvatu zahvaljujem za sodelovanje. Nasvidenje.

Prehajamo na 2A. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG SKLEPA O SESTAVI IN IMENOVANJU PREDSEDNIKA, PODPREDSEDNIKA, ČLANOV IN NAMESTNIKOV ČLANOV PREISKOVALNE KOMISIJE O UGOTAVLJANJU MOREBITNE POLITIČNE ODGOVORNOSTI NOSILCEV JAVNIH FUNKCIJ, ZARADI SUMA NEDOPUSTNEGA POLITIČNEGA VMEŠAVANJA V DELO POLICIJE IN DRUGIH PRISTOJNIH DRŽAVNIH ORGANOV S PODROČJA DAVKOV IN PREPREČEVANJA PRANJA DENARJA TER NEDOPUSTNEGA POLITIČNEGA VPLIVANJA NA POTEK OZIROMA IZID POSAMEZNIH PREDKAZENSKIH POSTOPKOV, FINANČNEGA NADZORA TER ODKRIVANJA IN PREPREČEVANJA PRANJA DENARJA.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli poziv poslanskim skupinam, predloge poslanskih skupin in delovno besedilo predloga sklepa z dne 9. marca. Državni zbor je na seji 22. februarja letos odredil predmetno parlamentarno preiskavo. Navedena parlamentarna preiskava je odrejena na zahtevo tretjine poslancev, zato je potrebno pri njeni sestavi upoštevati peti odstavek 6. člena Poslovnika, v skladu s katerim imajo vse poslanske skupine v preiskovalni komisiji enako število članov oziroma njihovih namestnikov. Predsednik preiskovalne komisije pa se imenuje izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave. Poslanske skupine so bile pozvane, da sporočijo svoje predloge o zastopanosti v preiskovalni komisiji. Po prejetih predlogih poslanskih skupin bi preiskovalna komisija imela 5 članov in 5 namestnikov članov, in sicer so poslanske skupine Svoboda, SDS, Nova Slovenija, SD in Levica predlagale vsaka po enega člana in enega namestnika člana. Poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti v preiskovalno komisijo ni predlagala svojega člana. Poslanska skupina Svoboda je podala tudi predlog za predsednika preiskovalne komisije. Na dodaten poziv poslanskim skupinam k predlaganju podpredsednika pa je Poslanska skupina SD podala predlog še za podpredsednika preiskovalne komisije. Kot delovno gradivo ste prejeli predlog sklepa, v katerega so vključeni vsi navedeni predlogi poslanskih skupin. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Torej, zaključujem razpravo.

Dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov navedene preiskovalne komisije v predlaganem besedilu.

Glasujemo. Za je glasovalo 16 poslank in poslancev, proti nihče.

(Za je glasovalo 16.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem tudi to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA - ADMINISTRATIVNE ZADEVE.

V okviru te točke bomo obravnavali obvestili poslank dr. Vide Čadonič Špelič in mag. Urške Klakočar Zupančič o opravljanju dopolnilnega dela ter vlogo poslanca Damijana Zrima za najem službenega stanovanja in predlog akta. Prejeli smo obvestili poslank dr. Vide Čadonič Špelič 14. februarja 2023 in mag. Urške Klakočar Zupančič 7. marca 2023 o opravljanju dopolnilnega dela na podlagi 13. člena Zakona o poslancih. Obe obvestili ste prejeli v sistemu Udis.

Iz obvestila poslanke dr. Vide Čadonič Špelič izhaja, da je bila zaprošena za nekaj ur predavanj v drugem semestru šolskega leta 2022/2023 pri predmetu Osnove živinoreje na Visoki šoli za upravljanje podeželja GRM Novo mesto. Poleg navedenega jo kot strokovnjakinjo za hrano že nekaj let vabi tudi Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto, da v dveh do treh urah predstavi sistem nadzora nad hrano v Republiki Sloveniji. V kolikor jo bodo povabili v tem šolskem letu se bo vabilu odzvala. Delo poslanke bo opravljala nemoteno, tako navaja.

Iz obvestila mag. Urške Klakočar Zupančič izhaja, da bo v obsegu do petine polnega delovnega časa opravljala tudi zahtevnejša strokovna dela, in sicer v okviru predstavljanja svojega avtorskega dela, torej zgodovinskega romana, ter podajanja pravno zgodovinskega ozadja. Poslanka še navaja, da se delo opravlja občasno ter na pobudo založniške hiše ali posameznikov oziroma posameznih institucij ter da to ne bo imelo vpliva na izvrševanje njene poslanske funkcije.

Glede na vrsto dejavnosti, ki jo nameravata opravljati poslanki lahko ugotovim, da gre v obeh primerih za eno od izjem od prepovedi opravljanja pridobitne dejavnosti iz prvega odstavka 13. člena Zakona o poslancih, in sicer za pedagoško delo oziroma za zahtevnejše strokovno delo.

Želi kdo razpravljati? Kolega Danijel Krivec, izvolite.