Govor

Vladimir Horvat

Hvala lepa, gospa predsednica.

Spoštovani gospe poslanke, gospodje poslanci!

Sodni svet je podal torej glede obeh kandidatov na 2 mesti okrožnih sodnikov na Okrožnem sodišču v Mariboru, s predvideno razporeditvijo na kazensko pravni oddelek dva predloga, in sicer pri obeh predlogih gre za to, da je nujno treba okrepiti Oddelek za kazensko in mladoletniško sodstvo, saj bosta 2 sodnika tega oddelka razporejena v specializirani oddelek za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj.

Dodatno je razpis novih sodniških mest potreben tudi zaradi nadomestitve sodnikov, ki bodo zapustili sodniške vrste Okrožnega sodišča v Mariboru, kar se v zadnjem času tudi pospešeno dogaja. S prihodom novih 2 sodnikov bi bila zapolnjena tudi generacijska vrzel, ki traja že nekaj časa, ki in pa seveda, ki bo na tem sodišču nastopila v še večji intenziteti v prihodnjih letih.

Skupno je bilo sicer razpisanih 4 sodniška mesta, vendar 2 z razporeditvijo na civilno pravno področje, to izbiro je Sodni svet lahko že sam opravil, glede na to, da je šlo za kandidate iz torej izbranih kandidatk oziroma kandidata iz sodniških vrst, v teh primerih, ko gre pa za razporeditev na mesto, s predvideno razporeditvijo na kazensko področje, pa je potrebna izvolitev še vedno v Državnem zboru.

Če začnem s prvo kandidatko. Obrazložen predlog je obširen, zato mi dovolite samo nekaj poudarkov. Gospa Ksenija Hrastnik je predlagana na mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Mariboru. Rojena je leta 1981. Najprej se je zaposlila v gospodarski družbi, nato pa je poklicno pot kot strokovna sodelavka v letu 2014 nadaljevala na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru, in sicer na Specializiranem državnem tožilstvu Republike Slovenije v Ljubljani, kjer je bila sprva razporejena na gospodarsko korupcijski oddelek. V tožilsko funkcijo okrajne državne tožilke je bila imenovana leta 2020, je predstavnica specializiranega državnega tožilstva v skupščini za okolijsko kriminaliteto, ustanovljena na Vrhovnem državnem tožilstvu in tako kontaktna točka za kriminaliste in predstavnike ministrstva v zvezi z navedeno problematiko in je tudi članica raznih preiskovalnih komisij. Iz mnenja kolegov in kolegic in pa seveda tudi predsednice Okrožnega sodišča v Mariboru, kamor se predlaga, izhaja, da gre za odlično kandidatko, strokovno izjemno usposobljeno pravnico in tudi na razgovoru na Sodnem svetu je pokazala strokovne kvalitete in osebnostne lastnosti, ki so potrebne za opravljanje sodniške funkcije. Predstavila se je kot oseba, ki jo odlikuje obsežno materialno in procesno poznavanje kazenskega prava. Obenem je izkazala za sodnika potrebno širino v smislu splošne pravne razgledanosti, strokovnosti in suverenosti. Na vprašanja je odgovarjala umirjeno, jasno in preudarno. Njeni odgovori so bili celoviti, podkrepljeni s praktičnimi primeri, s katerimi se je seznanila tekom svoje poklicne kariere.

Glede na vse opisano je tudi Sodni svet ugotovil, da bo lahko začela s sojenjem na sodišču brez daljšega uvajalnega obdobja in zato jo predlaga na razpisano sodniško mesto.

Hvala lepa.