Govor

Dobro jutro, kolegice in kolegi!

Bomo počasi začeli, malo smo še razposajeni.

Torej, pričenjam 8. sejo Mandatno-volilne komisije in vse članice in člane komisije in ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da so zadržani z današnje seje: kolega Ferenc Horváth, nadomeščanja so pa naslednja: poslanka Jožica Derganc nadomešča Mojco Šetinc Pašek, Tereza Novak nadomešča Boruta Sajovica, Milana Jakopovič nadomešča dr. Matej Tašner Vatovca in Franc Breznik nadomešča Jelko Godec.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka - Predlog za imenovanje članov Sveta Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence, 2. točka - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniški mesti okrožnih sodnikov na Okrožnem sodišču v Mariboru in 3. točka - administrativne zadeve.

9. marca letošnjega leta sem predlagala razširitev dnevnega reda seje z naslednjo točko, in sicer 2.a točka - Predlog sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov s področij davkov in preprečevanja pranja denarja ter nedopustnega političnega vplivanja na potek oziroma izid posameznih predkazenskih in postopkov finančnega nadzora ter odkrivanja in preprečevanja pranja denarja.

Želi mogoče kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o predlogu za razširitev dnevnega reda? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Torej glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2.a točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 14, proti nihče.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam torej, da je predlog sprejet.

Kot je to običajno, ste tudi za današnjo sejo nekatera gradiva prejeli v varovani predal sistemu Udis zaradi občutljivih osebnih podatkov in kot po navadi, vas tudi tokrat prosim, da če jih nameravate navajati, me pred tem opozorite, da bomo sejo zaprli za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IMENOVANJE ČLANOV SVETA JAVNE AGENCIJE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VARSTVO KONKURENCE, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada.

Del gradiva za to točko dnevnega reda ste, kot že rečeno, zaradi varstva podatkov prejeli varovani predal v sistemu Udis.

K tej točki dnevnega reda je vabljeno tudi Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Seje se udeležuje državni sekretar Matevž Frangež, ki ga prav lepo pozdravljam.

Svet Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence sestavlja 5 članov, ki jih na predlog Vlade imenuje Državni zbor. Državni zbor glasuje o predlaganem kandidatu za člana sveta v 30. dneh po vložitvi predloga. Predlagani kandidat je imenovan, če zanj glasuje večina navzočih poslancev. Člane sveta se imenuje za 5 let in so lahko ponovno imenovani. 2 članoma Sveta Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence je 8. januarja potekel mandat, zato Vlada Državnemu zboru za novo petletno mandatno obdobje v imenovanje predlaga mag. Karlo Pinter in mag. Reneja Redžiča. Iz predloga Vlade izhaja, da predlagana kandidata izpolnjujeta formalne pogoje za člana sveta agencije.

Želite besedo, državni sekretar? (Ne.) Ne želite. Torej odpiram razpravo. Želi kdo razpravljati pri tej točki? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Zaključujem razpravo in dajem na glasovanje naslednja predloga sklepov: »Mandatno volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se za članico Sveta Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence za dobo petih let imenuje mag. Karla Pinter.«

Glasujemo. Za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Imamo še eno pooblastilo; Gašper Ovnik nadomešča Aleksandra Prosen Kralja.

Na glasovanje dajem še drugi predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se za člana Sveta Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence za dobo petih let imenuje mag. Rene Redžič.«

Glasujemo. Za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sklepa sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Hvala lepa ministrstvu.

Prehajam na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IZVOLITEV V SODNIŠKO FUNKCIJO NA SODNIŠKI MESTI OKROŽNIH SODNIKOV NA OKROŽNEM SODIŠČU V MARIBORU, ki ga je Državnemu zboru predložil Sodni svet.

Obrazložen predlog Sodnega sveta ste zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v sistem Udis.

K tej točki dnevnega reda pa sem povabila predsednika Sodnega sveta, gospoda Vladimirja Horvata, ki ga prav lepo pozdravljam.

Sodni svet predlaga Državnemu zboru, da v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnikov na Okrožnem sodišču v Mariboru izvoli Ksenijo Hrastnik in mag. Gregorja Pograjca.

Na tem mestu dajem besedo predsedniku Sodnega sveta za dodatno obrazložitev.

Izvolite.