Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, tudi v mojem imenu lepo pozdravljeni. Lepo pozdravljam tudi gostujoče sodelujoče na tej seji.

Začenjam 21. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Obveščam vas, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo Miha Kordiš, ki nadomešča Natašo Sukič, Andrej Kosi, ki nadomešča Franca Rosca, Franc Breznik, ki nadomešča Danijela Krivca, mag. Bojana Muršič, ki nadomešča Predraga Bakovića, in Aleksander Prosen Kralj, ki nadomešča Miho Lamuta, pa še Andreja Rajbenšu, ki nadomešča Teodorja Uraniča.

Prehajamo zdaj na določitev dnevnega reda seje obeh odborov. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red skupne seje. In sicer 1. točka, ki je tudi edina, novi cilji zmanjšanja izpustov CO2 za nova osebna vozila in lahka gospodarska vozila. Ker do pričetka seje odborov nisva prejeli predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil posredovan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE dnevnega reda.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 8. 3. 2023 na Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor ter Odbor za gospodarstvo naslovila zahtevo za sklic nujne seje dveh odborov z navedeno točko dnevnega reda. Kot gradivo k tej točki ste prejeli zahtevo Poslanske skupine SDS za sklic nujne seje odborov s predlogom sklepa z dne 8. 3. 2023. Na sejo so vabljeni Poslanska skupina SDS, v imenu predlagatelja poslanec Bojan Podkrajšek, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Ministrstvo za infrastrukturo, Andrej Brglez, predsednik AMZS Slovenije, Tanja Mohorič, direktorica ACS-GIZ (Slovenski avtomobilski grozd), dr. Rafael Mihalič, predavatelj in vodja Laboratorija za preskrbo z električno energijo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, predstavnik Društva e-mobilnosti Slovenija, profesor dr. Matej Lahovnik, redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, mag. Uroš Salobir, direktor področja za strateške inovacije Eles d. o. o. in profesor dr. Tomaž Katrašnik, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo.

Prehajamo na obravnavo navedene zadeve. Želi predstavnik predlagatelja podati dopolnilno obrazložitev k zahtevi?

Kolega Bojan Podkrajšek, izvolite.