Govor

Boštjan Poklukar

Hvala lepa, spoštovana gospa predsednica. spoštovane poslanke in poslanci! Na mizi imamo Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih, in sicer s spremembami Zakona o tujcih v prvi vrsti odpravljamo administrativne ovire. Poudarjam, da s temi rešitvami se približujemo ljudem, da delamo za njih. Spremembe prinašajo pozitivne učinke, tako za delo upravnih enot kot tudi za slovenske delodajalce in osebe tujce. Po eni strani bodo omogočale hitrejše in enostavnejše postopke izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi na upravnih enotah. Po drugi strani pa upoštevamo potrebe po zagotavljanju delovne sile iz tujine. Gre za del sistemskega pristopa k zmanjševanju obremenitev upravnih enot. Proces se bo nadaljeval tudi v okviru redne novele Zakona o tujcih, ki je predvidena v drugi polovici letošnjega leta in na Ministrstvu za notranje zadeve že pripravljamo osnutek samega zakona in pa seveda strokovne službe že pripravljajo ustrezne rešitve.

Z različnimi zakonskimi rešitvami s strateškimi dokumenti in ukrepi želimo narediti slovensko družbo bolj odprto in vključujočo, zato dajemo velik poudarek tudi integracijskim ukrepom, ki jih bomo v tem mandatu dodatno krepili. V tej smeri smo govorili tudi na nedavnem konstruktivnem srečanju z nevladnimi organizacijami in zavezali smo se k pripravi sodobne migracijske strategije s poudarkom na izvajanju v praksi in ne zgolj kot napisan dokument na papirju.

Sedaj vam bom predstavil vsebino predlagane nujne novele Zakona o tujcih. Administrativno razbremenitev upravnih enot zasledujemo z naslednjimi ukrepi, izkaznice za podaljšanje dovoljenj za začasno in stalno prebivanje bodo posameznikom vročene po pošti. V okviru veljavnega enotnega dovoljenja za prebivanje in delo bo olajšan postopek zamenjave delodajalca, zamenjave delovnega mesta pri istem delodajalcu ali zaposlitev pri dveh ali več delodajalcih. Zamenjava bo mogoča že na podlagi podanega soglasja zavoda za zaposlovanje. S tem bodo upravne enote razbremenjene, saj jim ne bo treba izdajati odločb o pisni odobritvi. Za tujce pa bodo postopki hitrejši in enostavnejši. Prstni odtisi oddani v postopku izdaje prvega dovoljenja za prebivanje se bodo lahko uporabili tudi v postopkih v postopku podaljšanja. To pomeni, na upravni enoti ne bo treba ponovno zajeti prstnih odtisov, hranili se bodo pet let. Odpravljamo obveznost periodičnega preverjanja sredstev za preživljanje po uradni dolžnosti. Tujci bodo morali zadostna sredstva izkazati v vlogi za izdajo prvega dovoljenja in za vsako podaljšanje. Upravna enota tega ne bo več preverjala vsakih šest mesecev. Odpravljamo zahtevo po pisnem pozivu upravne enote za dopolnitev prošnje s prstnimi odtisi. Konzulati in druga predstavništva Slovenije v tujini bodo lahko v postopku izdaje prvega dovoljenja za začasno prebivanje digitalno zajeli dva prstna vtisa tujca brez poziva upravne enote.

Pospešeno obravnavo prošenj tujcev za izdajo enotnega dovoljenja za poklice na področju zdravstva, socialnega varstva in drugih področjih, ker za to obstaja javni interes, dosegamo z naslednjimi ukrepi. Takšne prošnje bodo upravne enote obravnavale prednostno. Vlada Republike Slovenije bo lahko s sklepom določila dejavnosti, ki so v javnem interesu in katerih prošnje se bodo obravnavale prednostno. Integracijo tujcev spodbujamo na naslednje načine: s podaljševanjem brezplačnih tečajev slovenskega jezika in spoznavanja slovenske družbe, ki bi 27. 4., sicer postal plačljiv, ampak zdaj podaljšujemo ta brezplačne tečaje slovenskega jezika in spoznavanja slovenske družbe. S pripravo strategije vključevanja tujcev, ki niso državljani EU v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje Republike Slovenije. Strategija mora seveda Vladi, Vlada sprejeti v šestih mesecih po uveljavitvi novele in to strategijo, kot sem že povedal, na Ministrstvu za notranje zadeve tudi pripravljamo. Z ohranitvijo zahteve, da tujci v Sloveniji bivajo kot družinski člani tujca in tisti, ki bi želeli pridobiti dovoljenje za stalno prebivanje, po določenem času izkažejo znanje slovenskega jezika na vstopni ravni. To so glavni poudarki te novele Zakona o tujcih, katero želimo spremeniti in verjamem, da bomo uspešni pri odpravljanju administrativnih ovir, s katerimi se soočajo upravne enote v Sloveniji.

Hvala lepa.