Govor

Hvala lepa.

Prehajamo na skupno razpravo in dajem besedo članicam in članom odbora. Želi kdo besedo? (Ne.) Če ne, potem zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje.

K predlogu stališča pod točko A.1 dnevnega reda ni predlaganih amandmajev in odboru predlagam, da sprejme naslednje mnenje: Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo podpira Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o zbiranju in prenosu predhodnih informacij o potnikih za preprečevanje, odkrivanje, preiskovanje in pregon terorističnih in hudih kaznivih dejanj ter o spremembi uredbe EU U 2019/818, ki ga je vložila Vlada in predlaga Odboru za zadeve Evropske unije, da ga sprejme.

Želi kdo obrazložiti svoj glas? (Ne.) Če ne, gremo kar na glasovanje in prosim, glasujmo.

Glasujemo. Za je glasovalo 4…, / oglašanje iz dvorane/ / medsebojni pogovor/

Glasujemo. Za je glasovalo 14, proti nihče.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Tudi k predlogu točke pod B.1 dnevnega reda ni predlaganih amandmajev in zato predlagam, da odbor sprejme naslednje mnenje: Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo podpira Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o zbiranju in prenosu predhodnih informacij o potnikih za izboljšanje in olajšanje nadzora zunanjih mej, spremembi uredbe EU 2019/817 in uredbe EU 2018/1726, ter razveljavitvi direktive Sveta 2800/82/ES, ki ga je predložila Vlada in predlaga Odboru za zadeve Evropske unije, da ga sprejme.«

Želi kdo obrazložiti glas? (Ne.) Če ne, gremo kar na glasovanje in glasujemo.

Glasujemo. Za je glasovalo 15, proti nihče.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Odbor bo v skladu s Poslovnikom Državnega zbora kot matično delovno telo pripravil priporočilo in ga posredoval Odboru za zadeve Evropske unije, ki bo kot pristojno delovno telo na svoji seji sprejel odločitve v zvezi s predlogom stališča. Odbor bo poročal pisno.

S tem zaključujem A1. in B1. točki dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O TUJCIH, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je bil dne 15. 3. 2023 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na seji 17. 3. 2023 na predlog predlagatelja zakona sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku.

Kot gradivo imamo na voljo pripombe nevladnih organizacij k predlogu zakona z dne 20. 3. 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 21. 3. 2023, mnenje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev, dodatno še mnenje Zagovornika načela enakosti in mnenje Filozofske fakultete. K tej točki so bili vabljeni Ministrstvo za notranje zadeve, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov, Slovenska filantropija, Delavska svetovalnica, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Albansko kulturno društvo Iliria in Ambasada Rog. Amandmaje so v poslovniškem roku, to je do zaključka razprave o členih, vložile Poslanska skupina Nova Slovenija, Poslanska skupina Levica in Poslanska skupina SDS.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. In predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s Poslovnikom Državnega zbora in po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Kdo nasprotuje temu? Ne.

Zdaj dajem besedo predstavniku predlagatelja zakona za dodatno obrazložitev k členom, gospodu ministru Poklukarju. Izvolite.