Govor

Začnemo. Lep pozdrav vsem članicam in članom odbora in vsem vabljenim.

Začenjam 19. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Na seji imamo nekaj nadomestnih članov in članic, poslanka mag. Karmen Furman nadomešča poslanca Antona Šturbeja, poslanka Lucija Tacer nadomešča poslanko Tamaro Kozlovič in poslanec Lenart Žavbi nadomešča poslanca Teodora Uraniča.

21. marca ste bili z dopisom obveščeni, da se bo dnevni red današnje seje razširil z A1 in B1 točko dnevnega reda, to je z obravnavo zadev Evropske unije, pri čemer vas obveščam, da o tej širitvi v skladu s Poslovnikom Državnega zbora ni glasovanja in dnevni red je tako določen s sklicem seje in z omenjenima širitvenima točkama seje. Odboru predlagam, da se glede na vsebinsko povezanost točk A1 in B1 združi njuna dopolnilna obrazložitev in tudi razprava. Po opravljeni skupni razpravi bomo opravili še glasovanje o mnenju k posameznemu predlogu stališča. Se vsi strinjate s tem? Ja.

In prehajamo na A1. TOČKO DNEVNEGA REDA – NA OBRAVNAVO PREDLOGA STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O ZBIRANJU IN PRENOSU PREDHODNIH INFORMACIJ O POTNIKIH ZA PREPREČEVANJE, ODKRIVANJE, PREISKOVANJE IN PREGON TERORISTIČNIH IN HUDIH KAZNIVIH DEJANJ TER O SPREMEMBI UREDBE TER B1. TOČKO DNEVNEGA REDA - NA OBRAVNAVO PREDLOGA STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O ZBIRANJU IN PRENOSU PREDHODNIH INFORMACIJ O POTNIKIH ZA IZBOLJŠANJE IN OLAJŠANJE NADZORA ZUNANJIH MEJA, SPREMEMBI UREDBE EU 2019/817 IN ŠE UREDBE EU 2018/1726 TER RAZVELJAVITVI DIREKTIVE SVETA D2004/32/ES.

Predhodno stališče je na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado o zadevah Evropske unije Državnega zbora v obravnavo dne, 16. 3. 2023, posredovala Vlada.

In k obema točkama dnevnega reda je bilo vabljeno Ministrstvo za notranje zadeve.

In pričenjam obravnavo predlogov stališča, ki jo bomo opravili na podlagi 154.h člena Poslovnika Državnega zbora in po opravljeni razpravi bo odbor oblikoval mnenje k posameznemu predlogu stališča in jo poslal Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru.

In dajem besedo predstavniku Ministrstva za notranje zadeve za skupno uvodno dopolnitev, obrazložitev obeh predlogov stališč.

Izvolite gospod minister.