Govor

Tina Humar

Hvala lepa za besedo.

Torej, kot je že gospa ministrica povedala in ste verjetno zasledili v javnosti, trenutno imamo na Ministrstvu za finance v skladu s prioritetami Vlade v pripravi širše davčne spremembe, ki bodo vključevale tudi spremembe na področju dohodnine, predvsem na področju dohodnine. Seveda bo potrebno sistem celovito in temeljito pregledati. Je pa bilo tudi podano že tisto temeljno izhodišče, da se zasleduje obdavčitev po ekonomski moči.

Kar se pa tiče trenutno veljavne zakonodaje. Zakon o dohodnini, kot veste, je bil sprejet in velja z vključitvijo, se pravi 50 % plačil OMD v samo obdavčitev. Zakon je trenutno tudi v presoji na Ustavnem sodišču, ampak določbe veljajo in jih je pač v tej vsebini potrebno izvrševati.

Zdaj že v postopku sprejema tega zakona, tudi na prejšnjem odboru smo že govorili o tem, zakaj, kaj je bilo vodilo, da se 50 % odstotkov plačil za OMD vključi v davčno osnovo. To pač sledi iz metodologije katastrskega dohodka, ki kot neke vrste pavšal pri opravljanju osnovne kmetijske dejavnosti predstavlja tisto obdavčljivo davčno osnovo in zaradi tega, ker se težke pridelovalne razmere v okviru priznanih stroškov upoštevajo že v metodologiji katastrskega dohodka, je nekako povračilo oziroma subvencija iz naslova težkih pridelovalnih razmer, se pravi tako imenovana OMD plačila, pomenijo dejansko dvojno povračilo stroškov. Zdaj tukaj je potrebno upoštevati, da je bilo pripoznano tudi v soglasju z Ministrstvom za kmetijstvo, da je teh nekako vsebina, ki pomeni nadomestilo stroškov zgolj zaradi težjih pridelovalnih razmer, 50 %. 50 % pa je nekako namenjenih tisti zeleni komponenti teh plačil, zato je tudi bila sprejeta odločitev o tem odstotku.

Kar bi pa še želela povedati, sama metodologija katastrskega dohodka, kot veste, je bila strokovno zelo dolgo usklajevana tako z ministrstvom kot tudi z različnimi strokovnimi združenji in je bila potrjena. Tako da znesek stroškov, ki se iz naslova težjih pridelovalnih razmer upoštevajo pri samem izračunu katastrskega dohodka je bila strokovno usklajena in je v bistvu s tega vidika tako veljavna. Toliko samo z vidika te obdavčitve. Če bo pa kakšno vprašanje pa … Hvala.