Govor

Ja, hvala za besedo, spoštovana podpredsednica. Spoštovana ministrica, ostali vabljeni gostje, vsem skupaj lep pozdrav.

Bom skušal biti kratek, ker gre za točko, ki se že kar nekaj let, bom rekel z vsem spoštovanjem, vali po sejah Odbora za kmetijstvo. Vsi vemo, da je, da se ta območja z naravnimi ali drugimi omejitvami, torej OMD, neka stvar v Sloveniji, ki jo očitno Evropska unija ne razume, pa če ne razume še domača kmetijska, predvsem pa finančna politika, se nam lahko v prihodnje zgodi tisto, česar se najbolj bojimo, da več ne bo želje po kmetovanju na teh področjih. In na drugi strani vemo kaj to prinese, zaraščanje in vse ostale zadeve. Ker pa gre za okoli 46, 47 tisoč kmetij, ki so vključene v ta sistem OMD, gre za pomembno temo, ki je potrebno tudi na tej seji odbora nameniti kar nekaj časa.

Zdaj, zakaj smo se v Poslanski skupini SDS zopet odločili za sklic seje, je pač razlog, ker smo 2. marca letošnjega leta dobili s strani ministrstva sporočilo, da je z začetkom izvajanja novega strateškega načrta skupne kmetijske politike prišlo do več sprememb pri plačilih za naravne ali druge omejitve, predvsem pa je bilo ključno, da med drugim ta plačila za leto 2023 ne bodo izplačana v tekočem letu, ampak šele januarja leta 2024. In ključna tema, na katero želimo danes dobiti odgovor, je to, zakaj šele januarja 2024 in kaj bo potem z, bi rekel, letom 2024, ali se bodo združila ali pa bodo spet prišlo do zamika. Kajti dobili smo posamezne pomisleke s strani posameznih kmetov, ki se jih ta tema dotika, da očitno prihaja do tega, da kmetje brezobrestno podpirajo Ministrstvo za kmetijstvo in čakajo na leto oziroma na januar 2024, če oziroma ko bodo kaj dobili. Pač dosedanja praksa je bila drugačna. Sicer razumemo, da je prišlo do spremembe skupne kmetijske politike, ampak smo opozarjali, da to naj nima posledic za slovenske kmete oziroma za njihovo redno delovanje na teh področjih, ampak očitno, kot ste sami s sporočilom sporočili, kmete, kmetom, predvsem pa slovensko javnost, da je prišlo do sprememb zaradi sprememb skupne kmetijske politike, tako da danes želimo doseči, da bi se ta izplačila ne izplačala šele januarja 2024 ampak že letos.

Druga stvar, ki jo pa želimo danes nekako opredeliti, pa je ta rdeča nit že kar nekaj let, to pa je sistem točkovanja, ki se je spreminjal in se spreminja. In če tukaj začnem s tem točkovanjem, v Poslanski skupini SDS smo bili, bi rekel, negativno presenečeni, ko smo 10. marca dobili sporočilo v javni obravnavi: Pravilnik o razvrstitvi kmetijskih gospodarstev v območje z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost - komentar lahko oddate do 13. 3. Tri dni, kar se mi zdi malo malo. Tako da me zanima, zakaj je tako kratek rok bil. Kot zadnjo v tem delu pa smo včeraj dobili informacijo, citiram: »Ministrica se je včeraj udeležila 16. seje Sveta za območje z omejenimi možnostmi (OMD) za kmetijsko dejavnost,« kjer baje ste že govorili tudi o teh popravkih metodologije oziroma točkovanju Pa me zanima, kaj konkretno ste se dogovorili, ker tudi eden izmed naših sklepov gre v to smer, o katerem smo govorili tudi že decembra lansko leto. Predvsem pa še enkrat nas v Poslanski skupini SDS zanima, tako kot verjetno vseh okoli 46 oziroma 47 tisoč kmetij, zakaj je prišlo in ali se lahko karkoli naredi, da ta plačila za leto 2023 ne bodo izplačana v tekočem letu, kot ste rekli, ampak ja, šele januarja. Mi želimo in predlagamo, da se to izvede kmalu, ne glede na to ali je točkovanje spremenjeno ali pa ne. Skratka, kmetje ne smejo biti talci, bom rekel, zavlačevanja evropske pa deloma tudi slovenske davčne in pa kmetijske politike.

Smo pa to, ta namen za sklic te seje izkoristili tudi za to, da ponovno pozovemo ob teh debatah, ki se dotikajo sicer bolj Ministrstva za finance, glede različnih davčnih primežev, da ko se bo razmišljalo oziroma naj se čim prej začne razmišljati tudi o spremembi Zakona o dohodnini, kjer sicer z vsem spoštovanjem, gospa ministrica, vem, da ste vi sami tudi bili tako kot vaši predhodniki proti temu, da se 50-procentno obdavčujejo ta sredstva, ampak morda tudi, kot smo že takrat rekli na decembrski seji lansko leto, želimo tukaj vam dati podporo, da ko bo Vlada oziroma resorno Ministrstvo za finance pripravljalo Zakon o dohodnini, da odpravi to ne samo anomalijo, ampak bom rekel po mojem mnenju in po mnenju marsikaterega kmeta, s katerim smo govorili, sramotno dejanje, da s 50 % obdavčite kmete na tistih področjih, ki so v bistvu najtežji za kmetovanja. In marsikateri, vsaj starejši, kmet, kar je, bi rekel, še ena druga tema, resno razmišlja, zakaj še delati, če od tistega, kar narediš, 50 % daš državi. In name osebno ste se obrnili kmetje in so povabili ne samo uradnike Ministrstva za finance, ampak tudi ostali del politike, da jim kdaj pridemo pomagati, pa bodo, pa bodo videli oziroma bomo videli, kaj pomeni kmetovati, ne glede na to, s čim se ukvarjajo kmetje v teh področjih OMD. Tako da kot dodatno smo hoteli še tukaj.

Skratka želimo odgovore, ali je možno že letos dobiti izplačila, kaj je s točkovnikom in nenazadnje, ali so morda že kakšni pogovori - kljub vsemu ste članica Vlade -, da se spremeni Zakon o dohodnini. Toliko v uvodu. Najlepša hvala.