Govor

Mateja Čalušić

Najlepša hvala.

Sedaj pa odpiram razpravo in sprašujem ali želi katera od poslank ali od kolegov poslancev razpravljati o mnenjih Zakonodajno-pravne službe o navedenih zahtevah. Ugotavljam, da interesa za razpravo ni, zato zaključujem razpravo.

In prehajamo najprej na odločanje o mnenju Zakonodajno-pravne službe o zahtevi iz prve točke dnevnega reda. Na podlagi 265. člena Poslovnika Državnega zbora dajem na glasovanje naslednje mnenje: Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpira mnenje Zakonodajno-pravne službe o zahtevi Upravnega sodišča Republike Slovenije za oceno ustavnosti 66. člena Zakona o veterinarstvu.

Glasujemo. Navzočih je 6 poslank in poslancev, za je glasovalo 6, proti nihče.

(Za je glasovalo 6.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

S tem zaključujem prvo točko dnevnega reda.

Prehajamo še na odločanje o mnenju Zakonodajno-pravne službe o zahtevi iz 2. točke dnevnega reda. Na 265. člena Poslovnika Državnega zbora dajem na glasovanje naslednje mnenje: Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpira mnenje Zakonodajno-pravne službe o zahtevi Upravnega sodišča Republike Slovenije, oddelka v Celju, za oceno ustavnosti 66. člena Zakona o veterinarstvu.

Glasujemo. Ugotavljam, da je prisotnih 8 poslank in poslancev in da je za glasovalo 8.

(Za je glasovalo 8.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejet.

S tem zaključujem 2. točko dnevnega reda, hvala.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA – PROBLEMATIKA PLAČIL ZA KMETOVANJE NA OBMOČJIH Z OMEJITVAMI.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 3. marca 2023 zahtevala sklic nujne seje odbora za navedeno temo, Zahtevo ste članice in člani prejeli, objavljena je tudi na spletnih straneh Državnega zbora.

K tej točki so na predlog zahteve vabljeni: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za finance, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Kmetijski inštitut Slovenije, Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj, Delavsko društvo hribovskih kmetij in podeželja, Zveza rejcev drobnice in Svet za območje z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Vse navzoče vabljene lepo pozdravljam.

In predstavnika predlagatelja, torej poslanca Tomaža Lisca, pa prosim, da uvodoma predstavi vsebino zahteve. Izvolite.