Govor

Darij Krajčič

Hvala lepa, spoštovani predsednik za besedo.

Spoštovani poslanke in poslanci!

Na tokratnem zasedanju, ki se bo ga kot vodja delegacije udeležila tudi naša ministrica, gospa Irena Šinko, bodo v obravnavi tako kmetijske kot ribiške teme.

V okviru ribiških točk bo komisija predstavila nedavno objavljeni sveženj ukrepov za izboljšanje trajnosti in odpornosti sektorja ribištva in ribogojstva v Evropski uniji. V skladu z evropskim zelenim dogovorom bosta sektor ribištva in ribogojstva predmet prehoda na sektor brez ničelnih, brez emisij do leta 2050, za kar so predvideni ukrepi za spodbujanje uporabe čistejših virov energije in zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv. Poleg vzpostavitve partnerstva za energetski prehod je predvidena vzpostavitev pakta za ribištvo in oceane, preko katerega se bo vzpostavil dialog in sodelovanje med komisijo in vsemi zainteresiranimi stranmi v ribištvu z namenom skupnega razumevanja ciljev, ki jih je treba doseči in po potrebi v pomoč prilagoditi tudi politiko.

Ministri bodo tudi tokrat razpravljali o razmerah na kmetijskih trgih. Poleg seznanitve s poročilom komisije o gibanju cen kmetijskih vložkov, o odkupnih cenah po posameznih sektorjih ter napovedi za letošnjo letino, bo ponovno v ospredju vprašanje potrebe po tržnih ukrepih na ravni Evropske unije. Predlog komisije je še v pripravi. Glede na nedavno napoved komisarja za kmetijstvo, je pričakovati oblikovanje izrednih ukrepov prvenstveno za države članice, ki se soočajo s posledicami liberalizacije uvoza kmetijskih proizvodov iz Ukrajine, mednje večinoma spadajo Litva, Latvija, Madžarska, Poljska, Romunija in Slovaška, pa moram reči, da tudi pri nas se že to delno pozna.

Skladno z uvedeno prakso se bodo ministri seznanili s poročanjem komisije o trenutnem stanju vprašanj v zvezi z mednarodno trgovino s kmetijskimi proizvodi. Gre za redno točko, ki je sicer v pristojnosti ministrov za zunanjo trgovino, a se v duhu transparentnosti s to informacijo seznanijo tudi kmetijski ministri.

Obravnavanih bo tudi več informativnih točk v sklopu točk razno, izmed katerih velja še zlasti izpostaviti, da bo Komisija predstavila sporočilo o reviziji pobude Evropske unije za opraševalce. Gre za tako imenovani nov dogovor za opraševalce. Gre za posodobitev okvirja Evropske unije za rešitev vprašanja zmanjševanja števila divjih opraševalcev, katerih cilji so skladni s predlogom uredbe o obnovi narave, katere namen je v zakonodajo vključiti ambicije iz strategije za biotsko raznovrstnost.

Slovenija se kot predlagateljica obeležitve svetovnega dneva čebel in kot članica koalicije za opraševalce zaveda dejstva, da zmanjševanje števila opraševalcev predstavlja skrb za prehransko varnost, zdravje ljudi, kakovost življenja in delovanja ekosistemov. Tako, da podpiramo cilje ukrepov iz te revidirane pobude. To razumemo kot podporo in dopolnitev nacionalnim ukrepom za obnovo, pri čemer pa opozarjamo, da mora biti državam članicam dana zadostna mera prožnosti pri izbiri aktivnosti za ustavitev zmanjševanja števila opraševalcev.

S tem nekako zaključujem seznanitev odbora z vsebinami na tokratnem svetu.

Hvala za pozornost.