Govor

Martina Gašperlin

Hvala.: Spoštovani predsednici, spoštovani člani in članice odbora ter ostali vabljeni, lepo pozdravljeni.

Državni sekretar je že pojasnil določene pristojnosti gradbene inšpekcije, jaz bom pa v nadaljevanju razložila kaj vse je bilo že pregledano na terenu od leta 2018, za začetek. V drugi polovici letošnjega januarja je gradbena inšpekcija takratnega še inšpektorata za okolje in prostor prejela pobudo za izvedbo inšpekcijskega nadzora, ker naj bi bile cevi, ki naj bi jih vgradili v kanalizacijski vod na gradbišču kanala C0 parceli 2342, poškodovane, gradbeni stroji naj bi delali brez zaščitne folije, na zemljišču pa so shranjeni sodi olja brez oljnih lovilcev. To se pravi, to smo prejeli januarja letos. V delu, ki se nanaša na onesnaževanje okolja, bo pregledala zadevo okoljska inšpekcija, ki je zdaj na Inšpektoratu za okolje in energijo. S strani gradbene inšpekcije, ta pa res ostaja na Inšpektoratu za naravne vire in prostor, bo pa v okviru redne letne akcije opravljen nadzor nad gradnjo gradbenih proizvodov. Ta postopek se je že začel, to se pravi, gradbeni proizvodi, ki so vgrajeni na tej trasi, so že v pregledu, to se pravi, postopek se je že začel.

Zdaj pa, v nadaljevanju bi pa res rada predstavila kaj vse je bilo že pregledano od leta 2018 naprej.

Prvi postopek je bil leta 2018. Preverjeno je bilo, ali se gradnja povezovalnega kanala C0 na lokaciji kampa Ježica izvaja skladno z izdanim gradbenim dovoljenjem, s projektom za izvedbo ter z načrtom ureditve gradbišča. Preverjalo se je tudi, ali je na gradbišču zagotovljen gradbeni, arheološki nadzor ter, ali se na gradbišču vodijo gradbeni dnevniki v skladu z veljavno zakonodajo. Kršitve niso bile ugotovljene, postopek je bil zaključen.

V drugem postopku iz leta 2018, je bil na gradbišču povezovalnega kanala C0, zopet na območju kampa Ježica, opravljen nadzor nad kvaliteto gradbenih proizvodov. To se pravi, gradbeni proizvodi so se enkrat že preverili, preverili so se tudi materiali, preverjala se je skladno z zahtevami projekta za izvedbo. V postopku niso bili izrečeni inšpekcijski ukrepi, postopek je bil zaključen. V tretjem inšpekcijskem nadzoru, ta je bil uveden tudi leta 2018, je bil opravljen nadzor nad prijavo pričetka gradnje kanala C0 na zemljišču s parcelno številko 1801/1, katastrska občina Vižmarje. Preverjeno je bilo gradbeno dovoljenje, gradbeni dnevnik, prijava gradbišča, pogodbe med investitorjem in izvajalcem ter investitorjem in nadzornikom ter zakoličbeni zapisnik. Nepravilnosti niso bile ugotovljene, postopek je bil zaključen.

Nadalje je bil uveden inšpekcijski nadzor v letu 2019, med Brodom in Ježico na vodonosniku v Klečah, kraj Roje. Opravljen je bil nadzor nad dograjevanji gradbenih proizvodov. Zopet, niso bili izrečeni inšpekcijski ukrepi, postopek je bil zaključen. V letu 2019, je bil uveden inšpekcijski postopek z namenom ugotovitve ali se gradnja kanala C0 med Brodom-Ježico, izvaja v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem. V postopku je bila pridobljena različna dokumentacija, izjave odgovornih oseb, opravljenih je bilo tudi več inšpekcijskih pregledov.

Zdaj bi pa na kratko povzela ugotovitve gradbene inšpekcije. Za gradnjo kanala C0 med Brodom in Ježico, investitor razpolaga s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem za vse parcele na katerih se izvaja gradnja. Do sedaj, do sedaj v teh pregledih, ki so bili do sedaj ugotovljeni, se izvajajo dela na zemljiščih kjer je pridobljeno gradbeno dovoljenje. Je pa res bil postopek uveden prejšnji teden, ker so se prijavitelji oglasili na območni enoti Ljubljana, sprejeli smo njihovo prijavo, inšpektorja sta šla naslednji dan takoj na teren, ta postopek je pa še v teku. To se pravi, tega zdaj žal ne morem komentirati, ta je še v teku in se bo tudi nadaljeval. To je glede zadnje prijave.

Zdaj pa, nadzornik vrši stalni strokovni nadzor nad izvajanjem predmetne gradnje. Zaenkrat niso bila ugotovljena neskladja med dokumentacijo za izvedbo ter gradbeno zakonodajo oziroma izdanim gradbenim dovoljenjem. Ker, še enkrat, dve gradbeni dovoljenji sta, ki sta pravnomočni.

Zdaj pa, da pridem do kinet. Po izjavi nadzora je PZI izdelan na podlagi izdanega gradbenega dovoljenja, pri čemer izvedba kinete ne spreminja lastnosti posega in nima vpliva na funkcijo namena in delovanja kanala. Kineta je dodatna varnost in kontrolo v povezavi z zaščito podzemnih voda. Izvedba betonske kinete je skladna s 66. členom gradbenega zakona in je kot odstopanje od gradbenega dovoljenja. To odstopanje je bilo odobreno s strani vodje projekta ter z vnosom v projekt za izvedbo je bila ta kineta pisno potrjena in preverjena s strani projektanta. Do zdaj vsi inšpekcijski postopki do zdaj so ugotovili, da kršitve gradbene zakonodaje ni bilo, ker seveda Sklep o ustavitvi pomeni, da se lahko da pritožba na sklep. Pritožba je bila vložena, na drugi stopnji je bil postopek zaključen, pritožba je bila zavrnjena na drugi stopnji ministrstva. Kot že rečeno dne, 7. 3., je bil uveden nov postopek, ta še poteka. En apel pa imamo na vse deležnike. Res prosim, da se vzdržijo napadov na posameznega inšpektorja, ker inšpektor obravnava zadeve, je samostojen pri svojem delu in moja odgovornost je, da tudi inšpektorjem zagotovim pogoje, da lahko delajo v skladu z zakonodajo, izrekajo ukrepe, ki so nujno potrebni in da res, da so pri svojem delu, da jih ne po nepotrebnem vznemirjamo pri tem delu z medijskimi napadi oziroma z zahtevami za informacije javnega značaja, kjer zahtevajo prijaviteljev njihove osebne mape. Se bodo pa postopki nadaljevali.

Zdaj pa nekaj, še par besed glede Inšpektorata za okolje. Tukaj je bila prijava za golosek na območju Natura 2000. Je bilo ugotovljeno, da na navedenem zemljišču ni naravnih vrednot, drevesnih zvrsti, se pravi, kršitve ni bilo. Postopek na Inšpekciji za okolje se bo nadaljeval. V okviru Inšpektorata za okolje in energijo, glede tega bi mogoče podali še kasneje kakšno pojasnilo. Tako da, to je zaenkrat vse z naše strani, postopki tečejo naprej.

Hvala.