Govor

Najlepša hvala predsedujoči.

Spoštovani kolegice, kolegi, spoštovana ministrica, ostali prisotni!

V zadnjem obdobju sem bil kot poslanec večkrat seznanjen s težavami, s katerimi se že nekaj časa srečujejo slovenske radijske postaje pri oddajanju svojega radijskega programa na zahodni državni meji. Zdaj, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije; AKOS, z administracijami drugih držav sklepa sporazume v okviru mednarodne koordinacije radijskih frekvenc. V praksi gre praviloma za izrazito tehnične sporazume.

AKOS v letu 2022 ni pristopil k podpisu večstranskega Jadransko-jonskega sporazuma med administracijami o koordinaciji frekvenc za prizemno digitalno televizijo in digitalni radio, v pasu 174, 230 MHz (VHF III), saj je imela do podpisa zadržke. AKOS se je z vprašanjem glede pravne narave s sporazumom, ki v okviru mednarodne koordinacije radijskih frekvenc sklepa z drugimi državami, obrnila tudi na Ministrstvo za zunanje evropske zadeve.

Izhajajoč iz tega je moje vprašanje, spoštovana ministrica, kakšno je mnenje MZEZ-ja o pravni naravi takšnih sporazumov? Ali so bile v tej zvezi izvedene kakršnekoli aktivnosti MZEZ-ja, za razjasnitev pravne narave takih sporazumov? Že vnaprej hvala za odgovor.