Govor

Spoštovani kolegice in kolegi, pričenjam 22. sejo Odbora za zunanjo politiko!

Sporočam vam, da bom današnjo sejo po pooblastilu predsednika odbora vodil kot podpredsednik sam.

Obveščam vas tudi, da so zadržani oziroma, da na seji sodelujejo kot nadomestne članice in člani naslednji poslanke oziroma poslanci: prejeli smo 2 opravičili in sicer dr. Matej Tašner Vatovec in mag. Matej Tonin sta se opravičila, na seji pa s pooblastilom sodelujejo namesto poslanca Janeza Janše sodeluje mag. Dejan Kaloh, namesto poslanke Lucije Tacer sodeluje poslanka Katarina Štravs, namesto poslanca Martina Marzidovška sodeluje dr. Martin Premk in namesto mag. Deana Premika sodeluje poslanec Tine Novak.

Tako, hvala lepa.

Lepo pozdravljam vse prisotne, tudi predstavnike Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve in ostalih ministrstev, seveda!

Prehajamo pa na določitev dnevnega reda seje odbora. 10. marca ste prejeli predlog za širitev dnevnega reda s točkama 1.a in 1.b, zato bi predlagal, da najprej glasujemo o predlogu za širitev s točko 1.a. Gradivo ste, kot rečeno, prejeli.

Glasujemo. Torej predlagam še enkrat, da glasujemo za predlog o širitvi, s točko 1.a.

Glasujemo. Navzočih je 10 poslank in poslancev, za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo pa zdaj še o predlogu za širitev dnevnega reda s točko 1.b.

Glasujemo. Navzočih je 10 poslank in poslancev, za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tako določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem in tudi s pravkar izglasovanima širitvama.

Se pravi, prehajamo zdaj na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO.

Ta točka je uvrščena na dnevni red rednih sej Odbora za zunanjo politiko na podlagi prvega odstavka 3. člena Zakona o zunanjih zadevah.

Predlagam, da zberemo en sklop vprašanj, potem pa bi besedo za odgovore predali gospe ministrici in izvolite, kolegice in kolegi, kdo želi besedo?

Poslanec Lenart Žavbi.