Govor

Hvala lepa.

Želi morda še kdo besedo? Če ne želi nihče več razpravljati, razpravo zaključujem.

In prehajamo na glasovanje in sicer glasujemo, kot rečeno, o vsakem predlogu za umestitev zakonov posebej. Prvi sklep se glasi: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih se obravnava po nujnem postopku.

Kdo je za? (Levica, Svoboda, SD.) Je kdo proti? (SDS, NSi.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem drugi sklep, in sicer: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev se obravnava po nujnem postopku.

Kdo je za? (SD, Svoboda, Levica.) Je kdo proti? (SDS, NSi.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko.

Sedaj prehajamo na DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Gradivo k tej točki ste prejeli, zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Borutom Sajovicem za sklic izredne seje Državnega zbora. Skladno s predlogom Vlade pa se na dnevni red te seje uvrstita tudi predloga zakonov, za katere je kolegij pravkar sprejel odločitev, da se obravnavata po nujnem postopku. V zvezi s sklicem 34. izredne seje tako predlagam sledeče, predlog dnevnega reda se glasi:

1. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih po nujnem postopku,

2. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, prav tako nujni postopek,

3. Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema po skrajšanem postopku.

Datum seje je torek, 28. 3. 2023, ob 13. uri do zaključka seje.

Sedaj pa prehajamo še na najavo časa za razpravo za poslanske skupine. Ena točka po tretjem odstavku sedeminšestdesetega člena Poslovnika zbora, do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predlogov zakonov, se pravi Vlade in do 30 minut za razpravo predlagatelja predlogov zakonov.

Sedaj odpiram ponovno razpravo in sprašujem, ali morda želi kdo besedo. Ne želi, torej razpravo zaključujem.

In prehajamo na glasovanje, in sicer na glasovanje dajem naslednji sklep: Poslanske skupine k 1 točki dnevnega reda 34. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena: Poslovnika zbora.

Kdo je za? (Levica, Svoboda, NSi in SD.) Je kdo proti? (… ) Vzdržan? (SDS.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem naslednji sklep: »Predlagatelj predlogov zakonov, Vlada, ima za dopolnilno obrazložitev na voljo do 5 minut, za razpravo pa do 30.

Kdo je za? (SD, NSi, Svoboda in Levica.) Je kdo proti? (Nihče.) Vzdržan? (SDS.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Predlagam, da odločamo še o sklepu s katerim bi matičnim delovnim telesom, to so Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter Odbor za finance, izjemoma omogočili delo po 22. uri, če bi bilo to seveda potrebno. Tako, da na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Matična delovna telesa lahko za obravnavo zadev iz dnevnega reda 34. izredne seje Državnega zbora po potrebi zasedajo tudi po dvaindvajseti uri.«

Kdo je za? (SD, Gibanje Svoboda, Levica. ) Je kdo proti? (SDS in NSi.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko.