Govor

Dobro jutro, lepo pozdravljeni vsi skupaj!

Pričenjam 18. nujno sejo Odbora za finance!

Obveščam vas, da na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastilom sodeluje Tomaž Lisec, ki nadomešča Franca Breznika, in pa Miha Lamut, ki nadomešča Lenarta Žavbija.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - MNENJE ODBORA O ZAHTEVI DRŽAVNEGA SVETA ZA PONOVNO ODLOČANJE DRŽAVNEGA ZBORA O ZAKONU O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O DAVČNEM POTRJEVANJU RAČUNOV.

Državni svet je na 2. izredni seji 2. 3. 2023, na podlagi tretje alineje prvega odstavka 27. člena Ustave Republike Slovenije sprejel zahtevo, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem potrjevanju računov, ki ga je Državni zbor sprejel na 7. seji dne 23. 2. 2023. Zahteva Državnega sveta je bila Odboru za finance kot matičnemu delovnemu telesu posredovana v mnenje na podlagi 147. člena Poslovnika Državnega zbora.

K obravnavi te točke so vabljeni Državni svet, Ministrstvo za finance in pa Zakonodajno-pravna služba.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli zahtevo Državnega sveta z dne 2. 3. 2023 za ponovno odločanje o zakonu, mnenje Zakonodajno-pravne službe in pa mnenje Vlade.

Pričenjamo z obravnavo zahteve Državnega sveta za ponovno odločanje o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem potrjevanju računov.

Besedo dajem predstavniku Državnega sveta za obrazložitev zahteve, gospod Leopold Pogačar.

Izvolite.