Govor

Borut Rončević

Spoštovani, hvala za besedo in hvala za povabilo. Nadzorni svet je, jaz bom kratek, kot nadzornik najbrž mora biti, nadzorni svet je sprejel, prejel in sprejel letno poročilo o delovanju RTV Slovenija za leto 2022. Na sejo nadzornega sveta so prišli tudi predstavniki zunanjih revizorjev, ki so nam predstavili tudi v ustni obliki svoje pisno poročilo, ki je bilo pozitivno.

Zdaj, kakšna je poslovna situacija, sanacija poslovanja RTV Slovenija po večletni izgubi poteka. Vodstvo to redno komunicira tako z nadzornim svetom, čigar seje niso javne, kot tudi z javnostjo. Trendi so pozitivni, kljub izrazito oteženim pogojem poslovanja onstran RTV-ja, o čemer smo na nadzornem svetu večkrat oziroma redno razpravljali in situacija je tudi bila ravno tako redno skomunicirana s širšo zainteresirano javnostjo. Po moji oceni ta sanacija poteka na pravi način. Torej, ne z dvigom RTV prispevka, ampak z znižanjem nekaterih stroškov, z dogovornim nižanjem nekaterih stroškov in pa, kar me posebej veseli, s povečevanjem tržnih prihodkov.

Mene veseli, da prihaja do javnih razprav, kot je tudi ta danes, kajti ne moremo zanemariti dejstva, da je RTV Slovenija nacionalna hiša, ki v naši družbi vrši prav posebno vlogo. Vendar pa se nadzorni svet pri presoji gospodarnosti in zakonitosti poslovanja seveda zanaša na lastne kompetence, predvsem pa pri presoji gradiv, ki jih dobimo, na mnenja notranjih in zunanjih revizorjev. Hvala lepa.