Govor

Dobro jutro, lep pozdrav vsem gostom in gostom ter članicam in članom odbora. Pričenjam 17. nujno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da nisem prejela nobenih opravičil, da se kdo seje ne more udeležiti, na seji pa kot nadomestne to tudi članice in člani sodelujejo, in sicer poslanca Jonasa Žnidaršiča nadomešča poslanec Jani Prednik, poslanca Dušana Stojanoviča pa nadomešča poslanec Lenart Žavbi.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora, ki ima eno točko, in sicer Sumi nepravilnosti in nesmotrnosti pri poslovanju javnega zavoda Radiotelevizije Slovenija. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Smo torej pri 1. TOČKI DNEVNEGA REDA – SUMI NEPRAVILNOSTI IN NESMOTRNOSTI PRI POSLOVANJU JAVNEGA ZAVODA RADIOTELEVIZIJE SLOVENIJA.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni, kar je sicer razvidno iz sklica seje, ampak vseeno naj tokrat pač preberem: predstavniki Ministrstva za kulturo, v. d. generalnega direktorja javnega zavoda RTV Slovenija gospod Andrej Grah Whatmough, predsednik nadzornega sveta javnega zavoda RTV Slovenija dr. Borut Rončević, nekdanji generalni direktor javnega zavoda RTV Igor Kadunc, Svet delavcev javnega zavoda RTV Slovenija, in sicer predsednik Robert Pajek in Ksenija Horvat, Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, gospa Petra Vidmar.

Za sklic nujne seje sem se odločila zaradi številnih člankov, ki lahko, ki jih lahko prebiramo v medijih, in sicer v zvezi s finančnim poslovanjem za lansko leto. Vse informacije so v bistvu, kako naj rečem, strižejo, tiste, ki jih dobivamo uradno, tiste, ki jih prebiramo v medijih. Potem imamo tudi nekaj, da rečem, že kar vprašanj in postopkov v zvezi z določeno finančno postavko v zvezi z RTV-jem obenem, če se dobro spomnimo, smo tudi na tem odboru imeli še nedolgo tega sejo, na kateri je bilo rečeno, da zaradi podraženih energentov, zaradi česar je bila sklicana tudi seja, zaradi višjih cen energentov oziroma energije RTV čaka črn scenarij in minus. Potem 13. maja je bil vložen zakon, ki ga je vložila stranka SDS, o ukinitvi RTV naročnine, nekaj mesecev kasneje je sledilo pismo, da je treba zvišati RTV naročnino. Skratka, tukaj je bil en cel, da bom rekla, če rečem Rašomon, jaz mislim, da ima Rašomon tukaj precej več reda kot to, o čemer smo bili mi deležni, kar se tiče informacij. Jaz moram sicer reči, da sem osebno tudi redno sledim sejam programskega sveta RTV, ki se seveda ne ukvarja, pač financiranje oziroma finančni načrt in tako naprej je bolj stvar nadzornega sveta, je pa dejstvo, da je dejansko na teh sejah zelo težko dobiti kakršnokoli informacijo, ker po navadi govori samo en človek. In zato se mi zdi prav, da tukaj pač spregovorimo vsi v okviru tistega seveda, ne, kar nam določa Poslovnik, in v okviru tistega, kar določa tudi zakonodaja. Nenazadnje, kot smo večkrat že slišali tudi predsednika programskega sveta RTV, neznanje prava škodi in nepoznavanje Poslovnika tudi škodi. In že zdaj vam obljubim, da po Poslovniku, ki ga imam in ki ga imamo vsi in ga, verjamem, poznamo, besedo jemljemo samo po določenem postopku. Vsekakor pa to je prej izjema, ki se je zgodila enkrat, kot pa praksa, kot se dogaja na programskem svetu, kjer je dejansko, poslovnik menda tudi določa to, da ima predsednik prav in da njemu ni treba dokazovati, da je v zmoti, ker pač po Poslovniku je predsednik. In tudi jaz sem predsednica tega odbora in potemtakem, če bi šli tako, mi tudi ni treba dokazovati, da sem v zmoti. Toliko. Predvsem bi rada, da tisti, ki spremljajo sejo, pa tudi mi vsi, dobimo en globlji pogled. Nenazadnje vemo, kje smo s temi vsemi zadevami, ki so vezane, se opravičujem, ki so vezane na RTV. Po drugi strani pa imamo pač javni zavod, kjer, ki je v izrednem stanju na nek način oziroma v stavki že toliko časa, da smo vendarle glede tega lahko vsi skupaj zaskrbljeni.

Tako da najprej dajem besedo predstavniku Ministrstva za kulturo, in sicer državnemu sekretarju mag. Marku Rusjanu, izvolite.