Govor

Najlepša hvala, predstavnik, torej predsednik komisije Državnega sveta gospod Bojan Kekec.

Tako, sedaj smo zaključili z uvodno predstavitvijo, sedaj bi pa predal besedo kolegicam in kolegom. Se želi kdo na tej točki oglasiti, vprašati predstavnike ministrstev, predstavnike predstavnika Vlade? (Ne.) Vidim, da ni prijavljenih.

Kot predsedujoči odboru bom podal morda samo tudi nekaj mojih pogledov glede stvari, ki jih je omenil tudi pred predstavnik Državnega sveta.

Naj povem, glede problematike uporabe fitofarmacevtskih sredstev sva se odločila s predsednico odbora dr. Čadoničevo, da bomo sklicali še eno skupno sejo v kratkem, nujno sejo, tako da bomo to problematiko podrobno predstavili skupaj z vsemi deležniki, ker mislim, da je zelo pereča, odpira vrsto, lahko bi rekel, nekaterih problematik, specifičnosti slovenskega kmetijstva, predvsem Nature 2000 in posledično seveda samooskrbe slovenskega kmetijstva, ki je na nekaterih področjih, lahko bi rekel, kritična predvsem v zelenjadarstvu. Tako da za tiste tudi kolegice in kolege, ki bi morda želeli karkoli tudi vprašati predstavnike, naj povem, da bo, to je ena specialna ali pa specifična seja, ki bo namenjena samo temu področju, v najkrajšem času sklicana torej s strani mene in pa predsednice Odbora za kmetijstvo.

Zdaj je bilo nekaj vprašanj tudi glede specifike, torej nacionalnih posebnosti. Omenili smo, to je energetika, predvsem inženir Kekec, ki je specialist na tem področju, je omenil. Sam bi dodal morda še med obnovljivimi viri energije, ker sem se pač specifično se ukvarjal z geotermalno energijo. Torej jaz upam, da boste tudi to specifiko, glede na to, da države okrog nas, predvsem tudi Nemčija, v zadnjem času Avstrija, Poljska in tudi ostale, nekaj držav, Italija ima to posebnost, lahko bi rekel in tudi bogastvo geotermalne energije nekoliko večjo zaradi specifičnosti, predvsem vulkan, torej njihovega vulkanskega izvora, tako da bi tudi tu poudaril, da bi to bila ena izmed tudi, lahko bi rekel, prioritet v tej deklaraciji, v tem izvajanju deklaracije, ker ravno zdaj, v tem času, ko se v energetiki spopadamo s problemom, lahko bi rekel, med obnovljivimi viri je največji problem torej tega, da je nestalnost proizvodnje predvsem pri sončni energiji, pa tudi delno pri vetrni kot seveda tudi pri hidro energiji, je geotermalna energija tam, kjer seveda najdemo ta specifičnost. Pozitivnost te energije je, da je, da ima izredno stabilnost, in upam, državni sekretar, da ste si tudi zapisali, morda rabite odgovoriti, ampak toliko kot informacija, da ne ne porabite ali pa ravno me sprašujejo. Bili smo dva dni nazaj na sejmu v Gornji Radgoni Agra in so me kar nekaj županov ravno vprašali, ker se pač nekako vedno na mene obračajo, ali se bo nadaljevalo, torej neki projekti. En se seveda pilotni se dela trenutno v Lendavi, je pa, gre za pilotni projekt, to moramo poudariti, da gre za nek projekt, ki bi, ki bi trajno zaznamoval torej res neko resno uporabo te geotermalne energije.

Toliko mogoče z moje strani, če sem koga spodbudil, da se bo kaj vprašal predstavnike ministrstev ali pa Vlade. Vidim, da ni prijavljenih.

Potem bom s to točko nekako zaključil.

Sedaj bom predal besedo podpredsedniku Odbora za zunanjo politiko, torej gospodu Dušanu Stojanoviču.

Kolega Stojanovič, izvolite.