Govor

Saša Jazbec

Najlepša hvala za besedo.

Lepo pozdravljeni, spoštovani!

Vlada Republike Slovenije je določila Predlog stališča glede predloga direktive Sveta o spremembi direktive o upravnem sodelovanju na področju obdavčevanja. Iz tega predloga stališča izhaja, da Slovenija odločno podpira predlog direktive, katere cilj je izboljšanje obstoječega okvira v zvezi z izmenjavo informacij in upravnem sodelovanju.

Slovenija meni, da bodo vključitev pravil o standardu za izmenjavo informacij za davčne namene v zvezi s kripto sredstvi in razširitev področja uporabe skupnega standarda poročanja glede kripto sredstev, sredstev ter davčnih stališč s čezmejnim učinkom na premožne posameznike in pa vključitev dohodka od neskrbniških dividend kot nove kategorije dohodka za izmenjavo informacij davčnim organom v Evropski uniji pomagali bolje in učinkoviteje pobirati davke in slediti razvoju. Slovenija si bo prizadevala za oblikovanje rešitev, ki bodo enotne in se bodo lahko ustrezno prenesle v nacionalno pravo. Ob tem si bo prizadevala za rešitve v smeri zagotavljanja dobrega ravnovesja med pozitivnimi učinki na javnofinančne prihodke in dodatnim upravnim bremenom za davčne zavezance oziroma subjekte, zavezane poročanju.

Predlog direktive predstavlja enega izmed kratkoročnih ukrepov na podlagi resolucije Evropskega parlamenta, ki je bila skupaj s priporočili Evropski komisiji o pravični in preprosti obdavčitvi, ki podpira strategijo za okrevanje, sprejeta marca lani. Evropska komisija je bila izrecno pozvana, naj v področje avtomatične izmenjave informacij vključi tudi kripto sredstva kot dodatno kategorijo prihodkov in sredstev. Glede na navedeno Vlada predlaga, da se predlog stališča o tej avtomatski izmenjavi informacij med državami članicami tudi na področju kripto valut potrdi.

Hvala.