Govor

Nikolina Prah

Hvala. Pravzaprav ste odprli zelo dobra vprašanja oziroma stvari, ki so tudi na EU ravni še nekoliko, niso čisto vse države članice mogoče čisto na istem bregu. Zdaj najprej glede časovnice sprejemanja te direktive. Direktiva se v več delih sklicuje tudi na MIKO, torej na uredbo, ki bo tudi tekom letošnjega leta še, upamo, da sprejeta in je vezana na kripto sredstva, torej na ponudnike in na upravljavce tovrstnih platform. In tudi ti bodo tisti na koncu, ki bodo zavezanci glede poročanja o vsebini, torej tovrstnih poslov. Tako kot ste omenili, ja, tudi rešitev, ki se bo vzpostavljala na IT nivoju za izmenjavo podatkov med davčnimi organi je tudi z vidika stroškov precej visok strošek, torej 300 milijonov evrov in potem vsako nadaljnje leto še 2025, tako da tudi to so stvari, ki jih je potrebno vzeti v ozir, ko se bo to sprejemalo. Časovnica 31. 12. je torej bolj kot ne prilagojena tudi sprejemanju uredbe, ki bo veljala tudi za kripto sredstva. Tako, da to bi moral biti poglaviten pogoj zakaj se to malenkost zamik.

Glede Slovenije. Trenutno v Sloveniji se kripto sredstva obdavčujejo izključno v primerih, ko se to opravlja kot dejavnost, torej kot prihodek oziroma če se da to kripto sredstvo po vsebini poenotiti z nekim vrednostnim papirjem, investicijskim kuponom, izvedenim finančnim inštrumentom, v nasprotnem primeru pa drži ne. Na Ministrstvu za finance se s tem precej ukvarjajo, verjamem, da so tudi vaš predlog preučili. Trenutno se pripravlja tudi z vidika nove strategije kapitalskega trga malo pregled tudi obdavčitev na splošno na kapitalskem trgu in bo tudi obdavčevanje kriptovalute ena izmed tistih stvari, ki se bodo definitivno proučila in si želimo čim prej pristopiti.

Tudi, kakor ste, vidim, da zelo podrobno prebrali gradivo, pričakuje se nek učinek od tega, te izmenjave podatkov med davčnimi organi, celo v višini 2,4 milijarde evrov, kar je precejšen prihodek, tako da verjamemo, da bomo tudi temu namenili ustrezne resurse, da se bo našla neka ustrezna rešitev tudi za Slovenijo, za to področje, za katere pa vemo, da je, tudi v Sloveniji se govori, vsaj no, o precejšnjih dobičkih. Hvala.