Govor

Predsedujoči, hvala za besedo.

Naj tudi jaz najprej vsem gospodičnam in gospem čestitam ob njihovem prazniku, pa da naj ne bi bil samo 8. marec ta dan, ampak vsak dan v letu, no, to je pa pač na moškem delu populacije, da to skušamo uresničiti. Toliko.

Zdaj, kar se tiče kriptovalut. Dejstvo je, da trgovanje oziroma zaslužki s kriptovalutami je zaenkrat še zelo siva cona. Slišimo oziroma običajno prepozno izvemo kdaj vložiti v kriptovalute, ampak zaslužki so pa v določenih situacijah enormni. Tako, da zdaj tukaj v tej direktivi oziroma v razlagi na začetku se kot razlog oziroma namen, zakaj je treba tudi del urediti, navaja tudi, bom rekel, vojna v Ukrajini in energetska draginja in tako naprej. No, zato me malo preseneča, da ta časovnica, ki je pa precej neambiciozna, bom temu rekel. Se pravi tukaj v direktivi naj bi se z letom, se pravi z letom 2026 naj bi ta operativnost začela veljati, do konca leta 2025 bi morali imeti vse pripravljeno, s tem, da pa v začetku 2025 naj bi imeli pa tisti, ki bi želeli, naj bi imeli vzpostavljen ta sistem identifikacije, če prav razumem. Tako, da tukaj me malo bega no, ker jaz upam, da do leta 2026 se bodo določene stvari, na katere se tukaj sklicujemo, že uredile oziroma da nam ne bodo več tako breme, tako da tukaj bi mogoče pričakoval malo malo večjo ambicioznost, kar se tega tiče. Zdaj ta stroškovni vidik je, bom rekel, tudi malo nedorečen, govori se o 300 milijonih na nivoju Evrope, ker tukaj bo šlo za nek informacijski sistem, ki bo najbrž, bom rekel, povsod približno enaka cena, ker tukaj ne vpliva toliko število teh trgovalcev, kot pa sama implementacija sistema, tako da če zelo na prst računamo, je to, bi rekel, dobrih 10 milijonov na državo, potem pa še 25 milijonov letnega vzdrževanja, bom spet rekel na prst, milijon, slab milijon na državo. Tako, da tukaj mogoče malo malo nedorečenosti.

Zdaj pa kaj je pa bistvo? Mi dejansko v Sloveniji zaenkrat sploh še nimamo urejenega sistema oziroma davčne politike, kar se tiče kriptovalut. Mi smo na začetku tega mandata oziroma že prejšnja Vlada je imela določene zadeve na to temo pripravljene in smo vložili v začetku tega mandata predlog zakona, po katerem se naj bi kriptovalute obdavčevale z 10 %. Tako, da me malo zanima kakšni so pa kakšni so pa načrti ministrstva oziroma ker to je pa pač pogoj, nam nič ne nuca sistem, če nimamo sistema obdavčevanja vzpostavljen oziroma dorečeno. Tako, da mogoče vprašanje kakšni so pravzaprav načrti ministrstva na to temo? Toliko na kratko. Hvala.