Govor

Lep pozdrav vsem skupaj.

Pričenjamo 1. sejo Komisije za poslovnik.

In sicer obveščam vas, da so zadržani oziroma se seje niso mogli danes udeležiti naš član gospod Jože Tanko. Prav tako smo prejeli nekaj pooblastil. In sicer na seji nas kot nadomestni člani danes so prisotni in sicer namesto poslanca Zorana Mojškerca poslanec Andrej Hoivik, poslanko Tamaro Vonta nadomešča Aleksander Prosen Kralj, Tomaža Lisca poslanka Suzana Lep Šimenko in pa Urško Klakočar Zupančič poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Prav tako prehajam na določitev dnevnega reda seje komisije. In sicer, ker nisem prejela predloga za umik točke z dnevnega reda in predlog za širitev dnevnega reda seje ugotavljam, da je dnevni red seje določen kot je bil zapisan dne 27. 6. 2022 s sklicem.

Prehajam na 1. TOČKO DNEVNE REDA – USTANOVITEV DELOVNE SKUPINE KOMISIJE ZA POSLOVNIK.

Kot gradivo k tej točki pa ste prejeli sklep, ki ga je Komisija za poslovnik sprejela na 1. nujni seji dne 9. 6. 2022 ter predloge Poslanskih skupin Nove Slovenije, Svoboda, SD, SDS in Levica. Gradivo je bilo prav tako objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem. Na 1. nujni seji dne 9. 6. 2022 je Komisija za poslovnik sprejela sklep na podlagi, katerega je poslanska skupina Državnega zbora zaprosila, da je do dne 22. 6. 2022 sporočijo ime predstavnika poslanske skupine člana Komisije za poslovnik ali drugega poslanca za člana delovne skupine, ki bo pripravila besedilo predlog sprememb in dopolnitev Poslovnika DZ. V navedenem roku so predloge imen poslance za člane delovne skupine sporočile Poslanska skupina Nove Slovenije, ki za člana predlaga poslanca Aleksandra Rebrška, Poslanska skupina Svoboda, ki za članico predlaga poslanko Leno Grgurevič, Poslanska skupina SD, ki za člana predlaga poslanca Janija Prednika, Poslanska skupina SDS, ki za članico predlaga poslanko mag. Karmen Furman in Poslanska skupina Levica predlaga člana poslanca dr. Mateja T. Vatovca. Glede na to predlagam, da ustanovimo delovno skupino Komisije za poslovnik, ki bo obravnavala in pripravila besedilo predloga sprememb in dopolnitev Poslovnika DZ. V razpravo in glasovanje pa dajem predlog naslednjega sklepa in sicer: »Komisija za poslovnik ustanavlja delovno skupino, ki bo obravnavala in pripravila končno besedilo predloga sprememb in dopolnitev Poslovnika Državnega zbora.« Ali želi v zvezi z navedenim kdo besedo? (Ne.)

Dajem predlog sklepa na glasovanje torej, da Komisijo za poslovnik ustavlja delovno skupino, ki bo obravnavala in pripravila končno besedilo predloga sprememb in dopolnitev Poslovnika Državnega zbora. Glasujemo. Navzočih je 13, za je glasovalo 13, proti nihče.

(Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Glede na to, da je komisija ustanovila delovno skupino ugotavljam delovno skupino v naslednji sestavi poslancev in poslank: Lena Grgurevič Poslanska skupina Svoboda, mag. Karmen Furman Poslanska skupina SDS, Aleksander Reberšek Poslanska skupina Nova Slovenija, Jani Prednik Poslanska skupina SD in dr. Matej T. Vatovec Poslanska skupina Levica. Delovno skupino bom vodila sama kot predsednica Komisije za poslovnik.

S tem zaključujem tudi prvo točko in s tem 1. redno sejo Komisije za poslovnik.