Govor

Lep pozdrav in še pred pričetkom seje, čestitke vsem ženskam, dekletom in ženam za dan žena!

Zdaj pa pričenjamo 2. redno sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Lepo pozdravljam vse prisotne! Državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo, gospoda Rudija Medveda, načelnika Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorja Roberta Glavaša in vse ostale vabljene!

Obveščam vas, da so, da se seje ne more udeležiti Žan Mahnič, na seji pa bo namesto Damijana Zrima sodeloval Predrag, gospod Predrag Baković.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o službi v Slovenski vojski, ki se vlaga po skrajšanem postopku in 2. točka - Vprašanja in pobude članov odbora.

V poslovniško določenem roku nisem prejel predlogov za razširitev oziroma umik točk, zato je dnevni red tak, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SLUŽBI V SLOVENSKI VOJSKI, po skrajšanem postopku, ki ga je v Državni zbor vložila Vlada Republike Slovenije.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 32. seji 31. 1. 2023 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Kot gradivo imamo na voljo mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Državnega sveta in mnenje Sindikata vojakov Slovenije.

K tej točki so bili vabljeni minister Šarec, ga nadomešča, gospod Rudi Medved, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo, generalmajor Robert Glavaš, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, predstavniki Državnega sveta, Zakonodajno-pravne službe, Urada kabineta predsednice republike in kabineta predsednika Vlade.

Amandmaji so se vlagali do četrtka. Imamo amandma k 1. členu, ki so ga vložile Poslanske skupine Svobode, Socialnih demokratov in Levica in trije amandmaji odbora, predlogi amandmajev odbora.

Tako, da pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, ki bomo opravili najprej razpravo in potem glasovanje. Odboru predlagam, da se razprava o, da je razprava o vseh členih in amandmajih, da se združi v skladu s prvim odstavkom 198.(?) člena Poslovnika, po opravljeni razpravi pa bomo glasovali o amandmajih in potem o vseh členih skupaj. A se kdo ne strinja s tem? (Ne.) Se, se pravi, bomo imeli, bomo razpravo imeli skupaj.

Želi predstavnik predlagatelja zakona besedo? (Da.)

Gospod Rudi Medved, izvolite.