Govor

Katja Koren Ošljak

Pozdravljeni, hvala za besedo! (Katja Koren Ošljak, Mreža NVO-VID in Zavod Vsak.)

Torej ja, absolutno, ne, da nadaljujem, kjer je končal Simon. Naše pripombe k zakonu že v osnovi in potem tudi k novelam so šle v smeri, da si želimo, da, ko se pogovarjamo o digitalni vključenosti, da se pogovarjamo ne samo o digitalnih kompetencah, ampak da razmišljamo tudi o medijskih in državljan…, medijski in državljanski pismenosti.

Torej predlagali smo, da se besedilo člena oziroma členov na dveh mestih v zakonu dopolni na ta način. Gre namreč za to, da kompetence državljanske pismenosti v povezavi z digitalnimi tehnologijami, da so to tiste kompetence, ki spodbujajo aktivno državljanstvo, sposobnost kritičnega izražanja, izkoriščanja oziroma rabe medijskega prostora, medijev za angažirano, odgovorno vključevanje v digitalno družbo in seveda te temeljijo na medijski pismenosti.

Kot kompetence medijske pismenosti v povezavi z digitalnimi tehnologijami, državljanom in državljankam omogočajo dostopanje do informacij, analiziranje, vrednotenje, izražanje, ustvarjanje vsebin na različnih platformah, razumevanje strukture delovanja pač medijskega sistema, ne in ja, to govorimo zato, ker verjamemo, da resnično, digitalni državljan, da mora biti opolnomočen torej z medijsko pismenostjo v tem smislu, ker mora razumeti tudi avtorske pravice, mora znati brati digitalno kulturo. Mora biti sposoben zaznati, se spoprijeti z etičnimi izzivi pri uporabi platform, pri izdelavi lastne tehnologije. Ja, tako predlagajo tudi najsodobnejše študije s tega področja, ne tudi tiste, ki so recimo iz gospodarsko, digitalno bolj liberalnih okolij, kot so recimo Združene države Amerike.

Z nama bi morala danes biti še kolegica Simona Knavs iz društva Duh časa oziroma tudi predstavnica mreže NVO-VID, ki me je prosila, da še v njenem imenu kratko pač povem dva stavka, in sicer pač dodatno sporočilo, ki se tiče naše podpore računalniškemu skladu oziroma izposoji računalniške opreme. Pravijo, da seveda to podpirajo, ta noveliran zakon in pa tudi nov zakon, ki bi področje še celoviteje naslovil. Predlagamo pa tudi kot mreža NVO-VID nekaj dopolnitev, ki jih strnemo v dve točki, torej že omenjeno upoštevanje statusa nevladnih organizacij v javnem interesu in pa upoštevanje pač izkušenj nevladnega sektorja z zagotavljanjem računalniške opreme celim skupinam zakona. Namreč, Duh časa in pa še druge organizacije, ki na tem področju delujejo v Sloveniji, imajo dobre izkušnje s tako izposojo oziroma podarjanjem obnovljene, sicer rabljene računalniške opreme, recimo ljudem, ki so pač onkraj digitalne dostopnosti, ki nimajo dostopa do tehnologije.

Hvala. Upam, da nisva bila predolga.