Govor

Lepo pozdravljeni vsi skupaj!

Bomo kar začeli, zdaj smo dali eno minuto, da se še usedemo.

Torej, pričenjam z 9. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Pozdravljam vse članice in člane odbora, vse vabljene in vse ostale!

Na začetku obvestilo: poslanka Andreja Živic nadomešča poslanko Jožico Derganc.

In gremo naprej. 1. 3. ste prejeli predlog za širitev dnevnega reda seje z 2. točko, in sicer gre za obravnavo pobude pobudnika za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakona o dopolnitvah Zakona o nadzoru državne meje in Zakona o dopolnitvah Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Zato prehajamo najprej na obravnavo in odločanje o navedenem predlogu za širitev seje.

Na podlagi smiselne uporabe Poslovnika se o predlogu za širitev dnevnega reda ne razpravlja, lahko pa o tem predlogu sporočijo stališča predlagatelj predloga za širitev, predstavnik predlagatelja predloga akta, predstavniki poslanskih skupin in Vlada.

Naj jaz kot predlagateljica povem samo to, da gre za ustaljeno prakso v Državnem zboru in da sta bila pogoja za obravnavo pobude na seji odbora, namreč mnenje Vlade in ZPS, podana že 2. 2. 2023.

Zdaj pa sprašujem predstavnika Vlade, če želite besedo? (Ne.) Bi želel o tem razpravljati član, kateri od članov odbora? (Ne.) Če ne, potem zaključujem s tem in prehajamo na odločanje, in sicer odločamo o predlogu za širitev z 2. točko dnevnega reda in dajem kar na glasovanje in prosim, glasujmo.

Glasujemo. Za je glasovalo 12, proti nihče.

(Za je glasovalo 12.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev sprejet.

Dnevni red je tako določen s sklicem seje in z omenjeno širitvijo seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SPODBUJANJU DIGITALNE VKLJUČENOSTI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je bil dne 13. 1. 2023 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na seji dne 20. 1., na predlog predlagatelja zakona sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Kot gradivo imamo na voljo dopis Sodnega sveta, mnenje Zakonodajno-pravne službe, pripombe Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo, odziv Ministrstva za digitalno preobrazbo na mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev.

In k tej točki so bili vabljeni Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet in Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo.

Amandmaje pa so v poslovniškem roku, to je do 1. 3. vložile Poslanska skupina SDS in skupaj Poslanske skupine Svoboda Levica in SD.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona in predlagam, da razprava teče o vseh členih skupaj in vseh vloženih amandmajih. Se strinjamo.

Besedo dajem predstavnici predlagatelja, ministrici dr. Emiliji Stojmenovi Duh.