Govor

Rajko Fajt

Spoštovani gospod predsednik, hvala za besedo.

Spoštovane gospe in gospodje!

Torej, Komisija Državnega sveta za državno ureditev je predlog resolucije obravnavala. V razpravi je opozorila na politično zavezo države, da bo kot članica zveze Nato za obrambo namenila 2 % BDP, česar doslej, kot smo že slišali, nam žal še ni uspelo uresničiti. Člani komisije so se strinjali s spremembo v predlogu resolucije, da se ta cilj doseže čim prej, torej do leta 2030. Glede nadaljnjega cilja, da se raven obrambnih izdatkov nato ohranja najmanj na tej ravni do leta 2040, pa so nekateri člani komisije ocenili kot premalo ambicioznega.

V predlogu resolucije je tudi zapisano, da se bodo v prvem razvojnem obdobju postopoma povečale zaloge streliva, in komisija je poudarila, da bi bile nujne spodbude slovenski industriji, da zalog streliva ne bi kupovali v tujini, ampak da bi se vzpostavile tudi določene domače zmogljivosti za proizvodnjo streliva. Prav tako je bila poudarjena nujnost sodelovanja med Slovensko vojsko in slovensko industrijo kot tudi raziskovalno sfero, kar je pa gospod državni sekretar tako ali tako že tudi poudaril.

Komisija je pozdravila vsebino predloga resolucije, ki govori o tako imenovanih sistemih dvojne uporabe, ki bodo namenjeni v podporo sistemu reševanja in zaščite. Pri tem so bile izpostavljene izkušnje iz lokalnega okolja iz časov žledoloma, ko se je pokazalo, da ima država tako v sistemu zaščite in reševanja kot tudi v sistemu Slovenske vojske določene pomanjkljivosti glede namenske opreme. Konkretno so bili izpostavljeni torej agregati, ki so bili takrat nujno potrebni. Tako je bilo s strani komisije predlagano, da bi tudi v takšno opremo bilo smiselno vlagati in tudi opredeliti vlaganja v resoluciji. Prav tako je bila izpostavljena tudi nujnost in pomen vzdrževanja vseh nepremičnin, ki so v upravljanju Slovenske vojske. Tu je načelnik Generalštaba seveda podrobno tudi pojasnil vlaganja, ki so v teku, in pa seveda zagotovila, da bodo vlaganja ostala tudi naprej.

Prav tako je bilo izpostavljeno vprašanje glede nabave vozil 8x8, kjer je prišlo do spremembe, torej že sprejete odločitve in torej zastavilo se je vprašanje, kje je tu stroka. Če je takrat stroka odločala in podprla nabavo teh vozil, zdaj so se pa torej čez noč tako rekoč so se prioritete spremenile, se je na komisiji zastavlja vprašanje, da vseeno bi bilo potrebno zaupati stroki in če se je stroka odločila, torej pred letom, dveh nazaj za neko opcijo, da zdaj čudi, da je torej prišlo do spremembe, in da se predvideva torej nakup vozil 4x4. Tukaj je pa predlagatelj tudi poudaril, da je bil v letu 2022 podpisan dodatek k pogodbi, tako da bodo že letos v Slovenski vojski kupljenih več teh vozil oziroma dodatna vozila 4x4, ki so namenjeni uporabi doma in pa v bataljonskih skupinah na misijah.

Glede vozil 8x8, pa je torej bilo pojasnjeno, da je velikokrat že v javnosti bilo pojasnjeno, torej pogodba je prekinjena. Po opravljeni razpravi je Ministrstvo za obrambo dobilo jasno zavezo s strani Vlade, da pripravi rešitev, ki bo finančno vzdržnejša in Ministrstvo za obrambo se bo torej te zaveze držalo, že v letošnjem letu pa bo predstavljena rešitev, ki bo sledila tudi vsem mednarodnim standardom. Kajti mednarodne zaveze nas v določenih primerih tudi torej postavljajo pred gotova dejstva glede opreme.

Prav tako je bilo zaprošeno na komisiji še za pojasnilo, kako je v predlogu resolucije zastavljen nakup novih helikopterjev in pa vzdrževanje obstoječih, saj gre za zmogljivosti, ki sodelujejo v sistemu zaščite in reševanja in njihova večnamenskost je torej še dodatno poudarjena. Tako kot že danes, je tudi na komisiji gospod državni sekretar zadeve pojasnil, tako da se v tej točki ne bi ponavljal.

Prav tako je bilo izpostavljeno tudi vprašanje glede nakupa letal za gašenje iz zraka. Državni svet je namreč na Vlado poslal pobudo za nabavo Canadarjev oziroma ustreznih letal, kajti izkušnje s požarom na Krasu v lanskem poletju seveda so pokazale na šibkost, ki vlada v torej slovenskem zračnem prostoru glede gašenja požarov iz zraka. Pojasnjeno je bilo, da bomo že letos v Sloveniji dobili dve takšni letali, torej dokaj hitro, in pa, da bo pa s strani Slovenske vojske zagotovljen tehnični kader za vzdrževanje letal in pa seveda tudi piloti.

Če zaključim. Komisija je poudarila, da je vedno dajala podporo ustrezni opremljenosti Slovenske vojske in zagotavljanju zadostnih sredstev za njeno delovanje in vzdrževanje, tudi v skladu z zavezami, ki smo jih dali kot članica zveze Nato in zato so se člani komisije pozitivno opredelili do resolucije.

Hvala.