Govor

Spoštovani! Pričenjam 10. nujno sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije. Lepo pozdravljam vse prisotne goste, sekretarja dr. Damirja Črnčeca, načelnika Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorja Roberta Glavaša in vse ostale vabljene!

Obveščam vas, da je zadržan poslanec Žan Mahnič in se ne more udeležiti seje, namesto poslanke Andreje Rajbenšu pa bo na seji sodelovala poslanka Lucija Tacer.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: točka 1, Predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040. Ker v poslovniško določenem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda. Je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG RESOLUCIJE O SPLOŠNEM DOLGOROČNEM PROGRAMU RAZVOJA IN OPREMLJANJA SLOVENSKE VOJSKE, ki jo je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije in je bila 24. 2. 2023 objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Poslanska skupina Gibanje Svoboda pa je 28. 3. 2023 /?/ vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora.

Kot gradivo ste prejeli zahtevo Poslanske skupine Gibanje Svoboda, predlog resolucije o dolgoročnem programu, mnenje Zakonodajno-pravne službe, pojasnila in dodatne obrazložitve Ministrstva za obrambo in mnenje Državnega sveta.

K tej točki so vabljeni: predlagatelj zahteve iz Poslanske skupine Svoboda mag. Borut Sajovic, minister za obrambo Marjan Šarec, dr. Damir Črnčec, državni sekretar, Rolando Žel, generalni direktor Direktorata za obrambno politiko, generalmajor Robert Glavaš, predstavniki Državnega sveta, Zakonodajno-pravne službe, Urada predsednika Vlade in Kabineta predsednika Vlade.

Do tega trenutka amandmaji niso bili vloženi, zato pričenjam drugo obravnavo predloga resolucije, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih poglavjih in podpoglavjih predloga resolucije.

Odboru predlagam, da se razprava opravi o vseh poglavjih in da se razprava združi, po opravljeni razpravi pa bi opravili glasovanje o vseh poglavjih skupaj. Se strinjate? (Da.)

Predstavnika predlagatelja ni, zato bi najprej dal besedo… / oglašanje v ozadju/ No, ni predlagatelja iz Poslanske skupine Svoboda. Pardon, ravno sem hotel predati besedo predlagatelju z Ministrstva za obrambo, državnemu sekretarju dr. Damirju Črnčecu. Izvolite, imate besedo.