Govor

Andrej Jarc

Lep pozdrav!

(Andrej Jarc, drugače direktor Centra za zaščito in reševanje in pa član Upravnega odbora Združenja slovenskih poklicnih gasilcev.)

Lep pozdrav vsem navzočim v imenu tako poklicnih gasilcev, kakor vseh ostalih zaposlenih v poklicnih gasilskih enotah!

Mogoče za začetek, Združenje slovenskih poklicnih gasilcev pravzaprav deluje na osnovi Zakona o gasilstvu, je najvišja oblika povezovanja poklicnih gasilskih enot in mogoče v, poleg vseh ostalih nalog, ki jih opravljamo, je mogoče naša vloga pri vprašanju, kakor je danes ali pa mogoče pri podobnih vprašanjih, s katerimi se srečujemo tudi v okviru vladne pogajalske skupine, v kateri zelo aktivno tudi jaz osebno sodelujem, je nudenje v bistvu enega »suporta« z nekimi podatki, dejstvi in pa informacijami, dejansko s terena oziroma iz samih gasilskih enot. Tudi v okviru teh, tega sodelovanja smo pripravljeni nadaljevati naše delo pri razreševanju, se pravi vprašanj, tudi kar se tiče višine plač vseh nas zaposlenih v poklicnih gasilskih enotah.

V okviru združenja smo se pravzaprav mogoče prvič srečali z nekim, nekim vprašanjem s strani takratnega državnega sekretarja z Ministrstva za obrambo o, bom rekel, kaj menimo o plačah v gasilstvu v letu 2021 in sicer aprila 2021, smo pripravili en dopis, kjer smo jasno izrazili mnenje, da nasprotujemo izločitvi poklicnega gasilstva iz enotnega plačnega sistema. Menili smo, da bi tak ukrep prinesel več škode kot koristi, hkrati pa smo pozvali, da je treba že takrat, ne, se pravi že v letu 2021, da je treba narediti določene spremembe. Takrat smo govorili oziroma naj bi govorili še v nekem enotnem plačnem sistemu in te spremembe naj bi bile v določenih segmentih prilagojene v bistvu nekim posebnostim našega dela.

Kar kmalu nato oziroma mogoče celo kakšne 14 dni prej je, so tudi pravzaprav naša sorodna organizacija, če smem tako reči, to je pa Sindikat poklicnega gasilstva, naj povem, da člani združenja so enote, člani sindikata so pa posamezni zaposleni ali pa večina zaposlenih v poklicnih gasilskih enotah in jaz večkrat rečem, da mi sedimo v istem čolnu in veslamo v isto smer, da ne bo kakšnih nesporazumov, takrat je tudi sindikat zelo podoben dopis, se pravi, naslovil na takratnega državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo.

Le nekaj, bom rekel, mesecev za tem je bilo pa javno povedano s strani tudi našega resornega ministrstva oziroma ministra gospoda Tonina, da je plačni sistem mrtev, da ga ni več in takrat smo pravzaprav se zavedali, da so se stvari začele iti vsaka v svojo smer, kar je pripeljalo tudi do tega trenutka, mislim, da zaradi tega danes vsi skupaj tukaj sedimo.

V začetku letošnjega leta, se pravi pred dobrim mesecem, smo ponovno poslali dopis na Ministrstvo za obrambo in pa na Vlado, da, se pravi, v združenju, da smo zasledili, da prihaja do nadaljnjega razkroja enotnega plačnega sistema, tudi v medijih je bilo, se pravi, se je začelo govoriti o nekem novem sistemu in sklepali smo, da se bo pač ta plačni sistem zelo v kratkem spreminjal oziroma dopolnjeval. S tem dopisom smo pravzaprav izrazili svojo pripravljenost za sodelovanje pri mogoče informiranju pristojnih o specifiki našega poklica, mogoče o kakšnih posebnostih, ki jih vsak dan doživljamo, mogoče predvsem se s tem srečujemo direktorji, ki imamo kar širok pogled na vse skupaj, kako zadeve delujejo.

Zahtevali smo, da se vsa delovna mesta v, se pravi v našem poklicu, tako poklicni gasilci v plačni skupini, administracija v skupini J in pa nenazadnje direktorji v plačni skupini B, obravnava enakovredno, strokovno ter da se jih na novo uvrsti, v skladu s primerljivimi delovnimi mesti v javnem sektorju. Izrazili smo pričakovanje, da se v okviru mest omenjene kolektivne pogodbe opravijo določena nesorazmerja tudi in pa predvsem z vidika zaposlenih v dnevni službi v primerjavi med zaposlenimi, ki opravljajo izmensko delo.

Opozarjamo že tudi kar nekaj časa na to, da je financer in ustanovitelj, kakor je bilo danes že večkrat omenjeno, lokalna skupnost oziroma občine in da vse spremembe, ki se sprejmejo na Vladi bremenijo občinske proračune. V preteklosti so bile, so bili že narejeni poskusi, kako občinam nekako zagotoviti ta finančna sredstva. Bila so zagotovljena zelo nesrečno z dvigom povprečnin. Izmed takratnih 212 občin je imelo poklicne enote, poklicne gasilske enote, samo 13 občin, ampak prav vse občine so bile pa deležne višjih finančnih sredstev. Se pravi, tudi na to smo opozarjali in ponovno opozarjamo, da predstavlja občinam, ki so ustanoviteljice in pa financer ne samo plač, ampak financer tudi zelo, zelo drage opreme, to kar velike težave.

Mogoče, če se navežem še na besede gospoda Medveda. Res je, z sklepom Vlade, prejšnje Vlade v, konec novembra 2019, je s pogajanji začela vladna pogajalska skupina za odpravo oziroma za pripravo normativnega dela kolektivne pogodbe. Združenje slovenskih poklicnih gasilcev je bilo zaprošeno, da sodeluje pri pripravi tega dela kolektivne pogodbe, predvsem z namenom, kakor sem že omenil, se pravi, posredovanja nekih informacij, določenih izračunov in tako naprej. Na 27 sejah pod, bom rekel, s sklicem prejšnje Vlade smo naredili kar nekaj dela. Res je, da je bil sklep takratne Vlade, da je ta pogajalska skupina deluje zgolj in samo za normativni del in ko so kolegi iz sindikata - v končni fazi tudi moji sodelavci - želeli izpostaviti začetek določenih anomalij pri plačah, nam je bilo vsem skupaj jasno in glasno povedano, da je namen vladne pogajalske skupine ureditev normativnega dela in o tarifnem delu ali pa, če zdaj sem direkten rečem, o plačah, takrat ni bilo govora. Kljub vsemu smo v teh 27 sklicih te vladne pogajalske skupine naredili kar en velik premik naprej, to mislim, da se bodo tudi kolegi iz sindikata strinjali, kljub temu, da je bila ena izmed zavez ali pa eno izmed izhodišč takratne pogajalske skupine, da sprejeta kolektivna pogodba ali pa normativni del ne sme imeti nekih finančnih posledic. Spet, vsi vemo, da danes ni čisto nič, ni več zastonj in pravzaprav vsaka rešitev, ki pa smo jo naredili za dobrobit ali pa mogoče za učinkovitejše delo slovenskih poklicnih gasilcev, ki vsi se strinjamo, da takrat, ko kadar pride do izrednega dogodka, da smo odlično opremljeni, odlično usposobljeni in da pravzaprav operativne naloge opravljamo tako, kakor se od nas pričakuje. Še enkrat poudarjam, da pa v prvi ali pa v prvi vrsti za to, da stvar v poklicnem in pa tudi v prostovoljnem gasilstvu deluje, so pa lokalne skupnosti, ki stojijo za vsemi nami seveda, da ne bo nesporazuma, ob podpori Uprave za zaščito in reševanje in pa resornega ministrstva. Tudi vse tiste stvari, ki so bile dovoljene, dogovorjene, ne recimo, da je bilo nekih 40 členov kolektivne pogodbe, malo na pamet govorim, usklajenih, je za sabo, pač govorim kot direktor ene srednje velike poklicne gasilske enote, bo za sabo prineslo kar nekaj finančnih učinkov, ki jih bomo morali pač reševati z ustanovitelji.

Mogoče toliko zaenkrat z moje strani, pa če bo potem potrebno še kaj, lahko še v nadaljevanju.

Hvala lepa.