Govor

Rudi Medved

Hvala lepa za besedo, spoštovani predsednik.

Lepo pozdravljeni poslanke, poslanci in spoštovani gostje na današnji seji!

Glejte, predlagatelje današnje seje so očitno zbudile gasilske sirene nedavno pred Vlado na Gregorčičevi in kar naenkrat točijo krokodilje solze nad usodo gasilcev, so zelo zaščitniški in »dušebrižniški«, ampak je treba iti včasih tudi kakšno leto ali pa dve nazaj, ker, seveda, gmotni položaj oziroma problemi, povezani z gmotnim položajem poklicnih gasilcev niso od včeraj, ampak predlagatelji pravzaprav so se jih zavedli kar naenkrat, pa so bili pravzaprav dve leti na oblasti.

Ampak, če gremo malce nazaj in je spoštovani poslanec že omenjal dogovor s poklicnimi gasilci, tam konec leta 2017, v začetku leta 2018, ko je takratna Vlada oziroma obrambna ministrica podpisala dogovor s poklicnimi gasilci, o dvigu plač. Mislim, da za 2, ponekod za 3 razrede.

Takrat, ob tistem podpisu, kolikor sem lahko razbral iz medijskih zapisov o tistem dogodku, je takratni predsednik Sindikata poklicnih gasilcev povedal, da so gasilci končno izenačeni in pošteno izenačeni s primerljivimi poklicnimi skupinami. Da so bili v preteklosti pred tistim podpisom podcenjeni, glede na primerljive poklicne skupine, to je res in takrat so s tistim dogovorom, ko ta razmerja, sorazmerno uskladili. Potem so tekla v letu 2018, proti koncu leta 2018, ta velika pogajanja s sindikati javnega sektorja, ko so bili domala skorajda na vseh področjih pred stavko ali pa med stavko ali pa z zamrznjeno stavko in takrat smo ta pogajanja uspešno končali, relativno hitro, s podpisom stavkovnih sporazumov in tisto, kar je bilo bistveno za takratna pogajanja oziroma uspešen konec pogajanj je bila tudi enotna ugotovitev in podpis sporazuma, da s tistim sporazumom ni več obveznosti iz naslova anomalij v plačnem sistemu.

Nihče sicer seveda ni trdil, da anomalij, da nekatere anomalije vendarle so še obstale, ostale in da so seveda tudi danes, ampak da jih nekako v tistem trenutku niso rešljive in da ta dogovor govori o tem, da je plačni sistem konec leta 2018 sorazmerno usklajen, no in potem je prišlo do spremembe Vlade in je prišlo do tistega famoznega dviga plač v nekaterih poklicnih skupinah v zdravstvu in socialnem varstvu. In, poslanec je to zelo dobro ilustriral, na način, da so reševali situacijo v zdravstvu in da so očitno računali na solidarnost vseh drugih poklicnih skupin v javnem sektorju.

Saj ta solidarnost obstaja, saj pravzaprav nihče, kolikor smo lahko razbrali, takrat ni bil proti dvigu plač v zdravstvu in socialnem varstvu, ampak, seveda, solidarnost ima mejo na tisti točki, ko tudi ostali v vseh poklicnih skupinah terjajo isto in poslanec je zelo dobro ponazoril. Ko rešiš en problem, ne, se jih odpre cela množica drugih in tako se je tudi zgodilo. Zakaj omenjam to obdobje? Zato, ker po lanskem juniju, ko je nastopila dolžnost vlada dr. Roberta Goloba in po prvem srečanju na Ministrstvu za obrambo s predstavniki sindikata poklicnih gasilcev smo bili opozorjeni ravno na to, na to anomalijo, ki je ostala iz leta 2021 in ki jo je treba popraviti.

Zdaj, socialni dialog, da ali ne, jaz na tezo, ki jo spoštovani kolegi iz Sindikata poklicnih gasilcev v venomer ponavljajo, da socialnega dialoga med Ministrstvom za obrambo oziroma Vlado in poklicnimi gasilci ni, na to tezo preprosto ne: postajam. Ta dialog teče pravzaprav vseskozi od junija lanskega leta. Koliko je tekel pa prej glede na to nesorazmerje, ki je nastalo z zvišanjem plač v zdravstvu in socialnem varstvu, pa smo lahko bili priče ves čas, ko je bila na oblasti prejšnja Vlada. O tem, kljub temu, da so poklicni gasilci prejšnjo vlado opozarjali na to nesorazmerje, da tega dialoga, kar zadeva gmotni položaj gasilcev, plače gasilcev, seveda nikoli ni bilo. Nikoli ni bilo. Bilo pa je res, mislim, da več kot 20 sej pogajalskih skupin na temo kolektivne pogodbe, pri čemer so, mislim da na 17. sejah neuspešno reševali vprašanje števila dni dopustov. To pa je bil tudi edini socialni dialog, ki je takrat tekel neuspešno in tudi ta problem je seveda ostal na mizi in ga zdaj, to pa mi bodo lahko pritrdili tudi spoštovani kolegi iz sindikata poklicnih gasilcev, da zdaj ta problem aneksa h kolektivni pogodbi za poklicne gasilce sorazmerno uspešno rešujemo in ga bomo tudi v kratkem zaključili, predvsem zaradi, lahko rečem, mediacije Ministrstva za obrambo med sindikatom poklicnih gasilcev na eni strani ter občinami in Združenjem poklicnih gasilcev na drugi strani. Ker ne smemo pozabiti, da kakorkoli govorimo o prejemkih poklicnih gasilcev, so vselej financerji občine. Občine so ustanoviteljice javnih zavodov in občine seveda zagotavljajo tudi plače poklicnih gasilcev. Torej kljub temu, da so poklicni gasilci prejšnjo Vlado opozarjali na to izrazito porušeno plačno razmerje v javnem sektorju, na to temo niso bili slišani. In zdaj, kar nenadoma, po tem precej bučnem in glasnem protestu, pa bi predlagatelji današnje seje na hitro, nekako rokohitrsko pa ta problem kar rešili.

Sindikat poklicnih gasilcev je, tako ministra za obrambo kot tudi druge predstavnike Ministrstva za obrambo, ki smo se z njimi srečevali, jaz mislim da je bilo teh sestankov, če se ne motim, vsaj 7 v pol leta, na ta problem opozoril in moram reči, da glede na njihove argumente, zakaj menijo, da se v nekaterih delih lahko primerjajo z delavci na primer v zdravstvu, ki se, ko se z njimi skupaj srečujejo na intervencijah in smo pravzaprav v teh pogovorih prepoznali, da so nekateri elementi teh zahtev lahko tudi upravičeni, in da jih je seveda v nadaljevanju treba resno upoštevati in poskušati tudi rešiti. Res pa je, in to smo povedali predstavnikom sindikata, prvič, drugič, tretjič, četrtič in ne vem katerič še, da je osnovna usmeritev te Vlade kar zadeva plačni sistem v javnem sektorju oziroma reševanje, odprava nesorazmerij in prenova samega plačnega sistema, da je osnovna usmeritev takšna, da se bo to počelo v dialogu z vsemi. Ne tako, kot se je dogajalo v preteklosti, pa če pogledamo nazaj, primer leta 2021, ko se je v posamezni resor dogovoril s sindikati,: ki jih je pokrival za dvig plač, enkrat tu, enkrat tam in iz tega ven so seveda vseskozi potem nastajala plačna nesorazmerja. Na Ministrstvu za obrambo smo s sindikatom poklicnih gasilcev jasno povedali, da se ne bomo pogajali in pogovarjali ločeno od vseh ostalih, ampak da ostajamo zavezani tej osnovni usmeritvi, da se bodo plačna nesorazmerja odpravljala hkrati s tem, ko se bo izvajalo reformo plačnega sistema, in na ta način smo delovali ves čas, z zahtevami, seznanili Vlado oziroma Ministrstvo za javno upravo, ki je nosilec te plačne reforme. Povabili na sestanek s poklici gasilci tudi državnega sekretarja z Ministrstva za javno upravo, da jim tudi on pojasni pravzaprav kakšni so ti okviri in znotraj katerih se bodo ta plačna nesorazmerja in hkrati tudi zahteve poklicnih gasilcev reševale.

Meni je žal, da pravzaprav po tej plati nismo bili slišani pri predstavnikih sindikata poklicnih gasilcev, da si očitno socialni dialog razlagamo vsak po svoje. Zdaj, če je na mizi neka zahteva, in če dobiš odgovor nanjo, potem to seveda je dialog. Ampak žal je tako pri sindikatu poklicnih gasilcev, da ali hipna rešitev, pa čeprav jo je bilo v tem trenutku in v tem primeru praktično nemogoče doseči, ali hipna rešitev ali pa obtožba, da je socialni dialog suspendiran. Jaz na to tezo dejansko ne morem pristati. Ta dialog teče ves čas in zdaj smo pač v fazi, ko so te zahteve, kar zadeva zdaj dogovarjanje s poklicnimi gasilci, ko so te zahteve jasno na mizi, in da smo na Ministrstvu za obrambo tudi pripravili nekatere rešitve, ki gredo zdaj v nadaljevanju v sklop pogajanj s poklicnimi gasilci, tako kot tudi z mnogimi drugimi skupinami v javnem sektorju. Torej, samo reševanje gmotnega položaja poklicnih gasilcev in seveda vseh drugih plačnih skupin zdaj intenzivno teče in kmalu bodo v ta pogajanja vključeni tudi fizično predstavniki sindikata poklicnih gasilcev v tem primeru, in tako kot jim je bilo večkrat povedano, skupaj, skupaj bomo zdaj dogovorili te rešitve, ki bodo vnesene v sedanjo plačno lestvico kot odprava plačnih nesorazmerij, kar je pa osnova za prevedbo v novo plačno lestvico, kar nas čaka v nadaljevanju tega pogajalskega procesa. Tako da, mislim da z neko nervozo pravzaprav bomo ta pogajalski proces samo še zavlekli. Mi si, seveda, tako kot tudi vsi, ki sodelujejo v tem procesu, tudi poklicni gasilci, želimo to urediti čim prej. Urediti čim prej. In tisto, kar je osnovno sporočilo večkrat bilo povedano tudi javno, je seveda, da nihče iz vrst poklicnih gasilcev v prihodnje ob odpravi teh plačnih nesorazmerij ne bo na minimalni plači. Zdaj jih je kar nekaj pod tem pragom minimalne plače, nihče, in osnovna rešitev prevedbe v novo plačno lestvico je vendarle dejstvo, da bodo vsi praktično dobili več, vsi dobili več, takšna je, takšna je ta, takšna je, takšen je ta osnovni okvir in od volje tudi vseh sindikatov v javnem sektorju, da resno pristopimo k pogajanjem, je odvisno kako hitro, kako hitro bomo lahko te rešitve tudi implementirali in kako hitro se bo konec koncev to poznalo tudi na plačilnih listah.

Torej, rešujemo ta problem. Nismo ga, vsaj na Ministrstvu za obrambo ga nismo in ga tudi v prihodnje nismo želeli reševati ločeno, ker pravzaprav s tem tudi ne bi nič dosegli, če je bila ta osnovna usmeritev vendarle, da bomo prenovili celoten plačni sistem, ga iz enotnega preuredili v, kot ga imenujemo, skupni plačni sistem, kar lahko seveda vsi skupaj ugotovimo, da enotnega plačnega sistema po teh porušenih razmerjih, ki vladajo znotraj, resnično ni več.

Hvala lepa.