Govor

Hvala za besedo, predsednik.

Kolegice in kolegi!

Lahko bi rekli, da gre, tisti, ki smo že dlje časa v Odboru za obrambo in pa tudi spremljamo njegovo delo še v preteklih mandatih, nekako že za folkloro, kar se tiče tako prostovoljnega kot tudi poklicnega gasilstva, v tem primeru enkrat ali dvakrat na mandat, ponavadi je vedno seja na temo gasilstva, praviloma sklicana s strani bodisi opozicije bodisi predsednika odbora in potem, ko greš gledati za nazaj sklepe in pogledaš realizacijo sklepov oziroma realizacijo predvsem s strani tistega, kateremu je Odbor za obrambo s sprejetjem sklepe nekaj naložil, sklepov nekaj naložil, v bistvu vidiš, da šepa predvsem pri realizaciji, četudi smo si že kdaj poslanci na različnih bregovih, ampak po navadi vsaj na koncu glasovanja enotni.

No in jaz se spomnim, takrat, ko sem bil predsednik Odbora za obrambo, mislim, da je bilo to oktobra, novembra, 2016, je takrat kolega Kordiš, mislim, da sklical, dal predlog za sklic seje, ko je v javnosti bilo aktualno vprašanje reševanja plačnih nesorazmerij in vseh problemov, ki so takrat pestili poklicne gasilce in takrat je bil sklep sprejet in ravno zaradi tega sem v bistvu, ko smo pripravljali sklic današnje seje, naredili samo »copy paste« tistega sklepa. Tako da, mogoče začnem najprej s sklepi, pa potem z obrazložitvijo.

Zdaj sklep, ki smo ga praktično kopirali s tiste seje od šestih dobrih let nazaj, se glasi:

»Odbor za obrambo predlaga Vladi Republike Slovenije, da v celoti sprejme predlog, ki so ga v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije pripravili za odpravo plačnih nesorazmerij ter pošteno vrednotenje svojega dela.«

Jaz se spomnim, da takrat je bil tisti sklep tudi na Odboru za obrambo soglasno sprejet in takrat smo Vladi oziroma mislim, da je bila takrat ministrica že Andreja Katič, naložili, da zahteve, ki so jih takrat dali poklicni gasilci, sprejme, da jim sledi, jih uresniči, do takrat pa tisto je bilo pa v drugem sklepu, se pa še naprej pogajajo.

Zdaj, drugi sklep, ki pa ga predlagamo, je pa v bistvu nekako sledenje temu, kar je predsednik Vlade Robert Golob obljubil sodnikom in tožilcem in na nek način pokazal, kako se lahko zadeve v vmesnem času, dokler se ta plačna problematika javnega sektorja v Sloveniji ne razreši, uredi.

Tako, da predlagamo drugi sklep: »Odbor za obrambo poziva Vlado Republike Slovenije, da poklicnim gasilcem v obdobju dokončane prenove: plačnega sistema in odprave plačnih nesorazmerij zagotovi mesečni dodatek k plači v višini 600 evrov bruto. Se pravi, če je lahko bila dana beseda sodnikom in tožilcem, ne vem, zakaj ne bi bila dana tudi poklicnim gasilcem.

Zdaj pa, če gremo k sami pobudi. Zdaj nekako v predvolilni kampanji in pa potem, ko je potekala sama predstavitev, ko je že bilo jasno, da bo Robert Golob predsednik Vlade, smo imeli državljani nekako občutek, da dejansko je prišel nek čarovnik, s čarovniško palčko, ki ima rešitev za vse, ki bo enkrat, dvakrat zamahnil in rešil vse probleme te države. Ni bilo potrebno počakati tri, štiri mesece, mogoče tja do referendumov, potem se je pa idila kaj hitro razblinila in vidimo, da imamo sedaj v bistvu tisto na kar smo mi že dlje časa opozarjali, kar smo se mi v tretji Janševi vladi tudi že lotili. Zdaj, če nam takrat ne bi toliko metali polen pod noge, mogoče danes te seje ne bi bilo ali pa bi bila v kakšnem drugem smislu. Se pravi, vsi vemo tukaj, s tem se bomo strinjali, da enotni plačni sistem, v kolikor sploh še lahko govorimo o enotnem, v javnem sektorju že zdavnaj ne deluje več. Imamo ga od leta 2008, vmes je bilo že toliko korekcij, toliko aneksov, da od tistega izhodiščnega sistema, ki smo ga takrat imeli, ni ostal niti »i« več. In zaradi tega se je v vseh teh letih posameznim skupinam zaradi kupovanja socialnega miru nekako enkrat popuščalo, drugič zaostrovalo, vmes so bile kakšne demonstracije, ampak na koncu vemo, da v politiki nenazadnje vedno pride do dogovora, kljub temu, da tudi kdaj padajo težke besede, in da so tudi demonstracije kdaj malo bolj bučne in glasne kot so bile seveda v primeru poklicnih gasilcev 16. februarja. Zdaj, če kaj vemo, vemo, da so poklicni gasilci pogajalci, ki so trdi pogajalci. Tudi naša Vlada je to izkusila takrat, ko smo se pogajali za nekatere rešitve, nekje se zbližali, drugje ostali tudi vsak na svojem bregu, pa vendarle tako glasnega opozarjanja, predvsem pa takšnih demonstracij takrat ni bilo. Tisto, kar nas je zmotilo že v bistvu v samem začetku te Vlade, je žal tisti katastrofalni požar, ki je bil na Krasu, kjer smo bili spet nekako priča temu kaj vse je predsednik Vlade obljubil na terenu, čeprav je tam šlo seveda bolj za poklicne gasilce, na koncu pa seveda zadeve niso bile izpeljane in je govoril, »saj v bistvu ste me narobe razumeli, jaz nisem mislil gasilcev, jaz sem mislil gasilska društva«, itn., skratka in ta sprenevedanja seveda potekajo iz dneva v dan.

Kot Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije za svojo plačno skupino, za svoje člane in pa za gasilce pravilno ugotavlja, ugotavljamo lahko praktično za vse državljanke in državljane in sicer, da smo trenutno priča vse višjim stroškom življenjskih potrebščin, rasti cen energentov, in da ne govorimo, o stopnji inflacije, ki jo imamo, ki seveda potem nekako izniči tudi vsa povišanja plač, ki smo jih do sedaj imeli, predvsem pa žal pod to Vlado tudi nižanje plač. Vemo, da s plačno reformo oziroma reformo, ki je takrat začela, se predvsem no, in je bil prvi od teh ukrepov sprememba Zakona o dohodnini, takrat so vsi dobili višje plače. Vi ste šli potem tisto spreminjati in ste nekaterim že pridobljene pravice z vidika višjih plač potem tudi znižali, ampak seveda, sedaj čakamo na rešitve, ki jih zaenkrat še ni na vidiku. Vlada ima odprtih več front, ki pa si jih je seveda odprla sama, s tem, ko je v ospredju predvsem ena skupina, ki seveda potrebuje rešitve, se potem zbudi druga skupina, itn. Mi smo takrat v času epidemije reševali tisto plačno problematiko v zdravstvenem sistemu, kar se tiče medicinskih sester, kar se tiče zdravstvenega osebja, predvsem tudi zdravnikov. Nekatere stvari so bile rešene, ampak, seveda, ko rešiš eno zadevo, se potem odpre druga zadeva, kar je gospod Švarc večkrat tudi omenil. Verjamem, da je med temi poklici solidarnost, in razumemo, seveda, da pa je potrebno vendarle neko primerjavo narediti. In glede na to, da poklicni gasilci sami rečejo, da je njihov poklic primerljiv recimo s srednjo medicinsko sestro v reševalnem vozilu ali pa zdravstvenim reševalcem, ki jim je zagotovo vsem skupno to, da rešujejo življenja, da delajo na terenu, kljub temu, da bi dejal, da je pri gasilcih še bolj v ospredju ta izpostavljenost, rizičnost in pa tveganje svojega lastnega življenja, seveda, tukaj so ta razmerja porušena oziroma je, vsaj kar se zdravstvenih delavcev tiče, so ti razredi, lahko rečem sicer, hvala bogu, da se je na nek način uredilo, višji. No, in tukaj smo slišali s strani poklicnih gasilcev, med drugimi zahtevami dvig plač za osem plačnih razredov, kar je ponazorjeno tudi s številkami poklicev, ki so si jih sami nekako izbrali, zato da se z njimi primerjajo. Da ne govorim še o tem, kar se tiče plačnih razredov poklicnih gasilcev in pa seveda tudi ostalih, potem ko se je višala minimalna plača, seveda temu ne nasprotujem, ampak določene stvari to prinese in je treba to bodisi hkrati reševati bodisi pa takoj zatem, da potem zopet ustvarjaš poklice, kar je za državo nepojmljivo, nerazumno in se to ne bi smelo dogajati, da imaš ti zaposlene javne uslužbence, ki so seveda potem tudi zaradi uvrstitve v določeni plačni razred pod minimalno plačo plačani.

Veliko je bilo govorjeno v zadnjih tednih, kako se bo reševalo javni sektor, kako se bo reševalo plačna razmerja, vendar ljudje zaradi krize, ki jo imamo, zaradi res eksponentne rasti cen, žal tudi pri tistih najbolj osnovnih življenjskih potrebščinah - nenazadnje je sam predsednik Vlade v studiu na POP TV, kot tudi tukaj v parlamentu priznal, da ukrepi, ki so bili do zdaj sprejeti, niso delovali in da se kljub temu te cene višajo -, da pač ljudje s temi plačnimi razredi, kot jih imajo sedaj, ne morejo več preživeti meseca tako, kot bi bilo dostojno, da ga preživijo. Zdaj, roko na srce, o gasilcih nas je… so nas vseh politikov polna usta, nekateri smo tudi člani prostovoljnih gasilskih društev, ampak vedno potem, kajne, ko pride zadeva v parlament, je treba potem še kaj več narediti kot samo tistega hvalisanja, zahvaljevanja, opevanja, nagrad in tako naprej, ko se jih potrebuje. Gasilci za svoje delo, žal je tako, potrebujejo finančna sredstva. Gasilci potrebujejo urejeno delovno okolje v smislu plačnih zadev, kar so finance, in pa potrebujejo opremo, kar so seveda tudi finance. V preteklosti so se nekatere zadeve reševale, predvsem tudi kar se tiče statusa prostovoljnega gasilstva. Mi smo nekatere korake naredili, vendar pa, ko se vsega tega z leti toliko nabere, je v kratkem času zadevo žal težko rešiti. In ravno zaradi tega nismo želeli v Slovenski demokratski stranki neke pompoznosti, to so pač naredili gasilci sami, ko so povsem upravičeno opozorili na to, kar se dogaja in da si pač želijo enakih izhodišč, predvsem pa enakih pogovorov, kot so jih deležne nekatere druge plačne skupine, ki so v isti malhi, kot so, kar se plač tiče poklicnih gasilcev. Moram pa reči, da je malo potem nerodno, milo rečeno, da ne rečem neprimerno, ko ministrica za javno upravo potem začne mahati z nekimi številkami in govoriti, da so v bistvu gasilci zelo dobro plačani, in temu sledi še ena od medijskih hiš, ki potem zavaja z nekimi plačnimi lestvici. Mislim, da so primerjali nekatere poklice, ki jih tudi pokriva naš Odbor za obrambo, ampak današnja seja namenjena gasilcem zaradi tega, ker so zaenkrat ti edini dokaj glasno opozorili nase.

Tako da, jaz bi predvsem rad slišal kakšne rešitve ima Vlada, v kakšnem doglednem času bo s temi rešitvami prišla na plano. Zdaj vemo, da ko se pogajamo o plačah, nikoli, nikoli ne prevlada ena stran. Vemo zmeraj, da Vlada pride s tistim minimalnim, sindikat pride z maksimalnim. Na koncu je nekako pravilo, da se naj bi obe strani srečali nekje na pol poti oziroma če želiš, da je neko zadovoljstvo, mogoče, da zadeva po navadi malo prevlada na sindikalno stran.

Zdaj, verjetno tudi, to bodo potem gasilci povedali, je tako tudi v tem primeru in da verjetno nekaj rezerve povsod še je, vendar pa ravno zaradi tega, kar je v preteklosti že bilo sprejeto in recimo, da imamo zdaj drugo vlado, bi rekli, glede na to, kako so pomenili(?) demokracijo in pa parlamentarizem in jaz tukaj vidim, da mogoče pa bi vendarle potem sledili sklepom, ki jih ta odbor sprejme in glede na to, da je predlagan glavni sklep, ki je v tem parlamentu enkrat tako s strani opozicije in koalicije, takratne, že bil sprejet, da verjamem, da ne bi smel biti problem tudi danes, razen če boste prišli s kakšnimi svojimi sklepi, s tem seveda nimamo težav, v kolikor pa je seveda namen oziroma cilj isti, to pa je, da plačni sistem za poklicne gasilce uredimo tako, da bodo tisti, ki so v prvih bojnih linijah, ko gre za, na eni strani hkrati življenja občank in občanov, ko se jih rešuje, na drugi strani pa so hkrati ogrožena njihova, da se jim prisluhne, da se jim pride nasproti in pa da se nekako sledi neki »fer« plačilni listi oziroma v plačnem sistemu v javnem sektorju.

Zdaj, naš, naš cilj je takrat bil, da bi dejansko naredili zadeve poklicem primerljivo, nekako 5 plačnih skupin v javnem sektorju, ampak nismo Odbor za javno upravo, tako da o tem zdaj nima smisla govoriti, ampak se fokusiramo pač na temo, ki je tukaj pred nami in da na nek način pripomoremo tudi kot Odbor za obrambo k temu, da Vlada Roberta Goloba naredi tisto, kar nenazadnje vseskozi govori, da želi zadevo rešiti in sedaj je tudi dobra priložnost, da dejansko se pokaže, da ima teh, ne, ta nek vmesni znesek, ki ga je takrat predsednik Vlade obljubljal sodnikom in tožilcem, pa vemo, kako je na koncu stisnil, bilo, jih je na suho, če temu tako rečemo, so danes brez tega, da sprejmemo tudi mi ta sklep in da vidimo, če bo tukaj kaj več posluha in pa interesa, da se dejansko naredi to, kar se mora.

Tako da, to zaenkrat, predsednik, za začetek.