Govor

Najlepša hvala, kolegica.

Torej začenjamo 6. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Na začetku naj povem, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: kolegico Lucijo Tacer nadomešča Aleksander Prosen Kralj, kolega Gašperja Ovnika Ovnika nadomešča kolega Bojan Čebela, kolega Rada Gladka nadomešča kolegica Anja Bah Žibert, kolega Zorana Mojškerca nadomešča kolega Jožef Jelen in kolega Martina Premka nadomešča kolega Dejan Zavec.

Vse kolegice in kolege lepo pozdravljam na današnji seji.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in pa Državnega sveta. Vse navzoče vas vse lepo pozdravljam na današnji seji!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje tega odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje tega odbora. Ker v samem poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga torej prejeli s sklicem.

Sedaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O ZBIRANJU IN SOUPORABI PODATKOV V ZVEZI S STORITVAMI KRATKOROČNEGA NAJEMA NASTANITVE TER SPREMEMBI UREDBE EU 2018/1724.

Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade, 23. februarja 2023, na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njegovo obravnavo v Državnem zboru je jutri, 1. marca 2023, zaradi tega sva tudi s sklicateljem sklicala to sejo, da današnji dan, torej en dan pred skrajnim rokom. Gradivo je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije, torej kot pristojnemu odboru in Odboru za gospodarstvo kot matičnem delovnem telesu.

Sedaj bom prosil državnega sekretarja, mag. Dejana Židana, da nam predstavi predlog uredbe, še zlasti pa torej predlog stališča Republike Slovenije.

Mag. Židan, izvolite.