Govor

Anton Crnjac

Hvala lepa, gospa predsedujoča. (Jaz sem Anton Crnjac, direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.)

Pozdravljam gospoda ministra, gospoda Šabedra, s katerim tesno sodelujemo in vse vas poslance.

Zelo sem vesel tega sestanka in tudi povabila, da sem se lahko udeležil, da kot direktor te velike inštitucije, pomembne terciarne inštitucije, predstavim tudi naše poglede na problematiko, ki jo izpostavljate. Da, zgodovinski trenutek je. Leto 2021 do 2031, je obdobje investicij v slovenski zdravstveni prostor, tako pri opremi kot pri infrastrukturi, ki ga nikoli ni bilo in se nikoli tudi ne bo več ponovil. In seveda je potrebna vsa pozornost, maksimalna priprava in izkoristiti sredstva, ki so na razpolago. Izkušnje v UKC Maribor, odlične. Odlične. Gospod Šabeder, ki je tudi v našem svetu zavoda, je temeljito seznanjen z našimi potrebami in našo realizacijo in res dobro funkcioniramo, in jaz se bi na tem mestu res rad zahvalil gospodu ministru in gospodu Šabedru za maksimalno razumevanje, maksimalno podporo pri izvedbi naših projektov in pa, res, neko res izrazito konstruktivno sodelovanje. Namreč v čem jaz vidim…, morda bi z drugega zornega kota osvetlil problematiko, ki jo danes naslavljamo. Za te projekte so seveda potrebne intenzivne priprave. Zelo intenzivno delo znotraj bolnišnic in ni ministrstvo tisto, ki bo pripravljalo projekte, pripravila dokumentacijo, ampak to so ustanove. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor sem nastopil mandat junija 2021 in takrat uvidel skupaj seveda s sodelavci, tudi s strokovnimi sodelavci potrebo in takrat je prišlo tudi do zakona, ki nam investicije omogoča, da je dejansko to enkratna priložnost, in kot je bilo rečeno, deset, petnajst let pred tem, se v slovenskem zdravstvu na tem področju praktično ni zgodilo nič. Zelo smo hitro zastavili našo vizijo, kaj želimo v teh desetih letih znotraj Univerzitetnega kliničnega centra Maribor narediti, po temeljiti konzultaciji stroko predstavili nekje deset poglavitnih investicij, ki so potrebne. In tisto, kar je v tem trenutku bilo pred časom, najbolj pomembno, sestaviti zelo kvalitetno ekipo. Mi imamo to službo za investicije, ki smo jo posebej formirali in izvzeli iz prejšnje nabavne službe, ki se samo s tem in zgolj s tem ukvarja in to je full time job. Jaz moje kolege večkrat jezim ali pa se pošalim, da ne vozim skozi naselja petdeset na uro, ampak po avtocesti sto trideset kilometrov na uro. In mi imamo ne samo pripravljene projekte, ki jih je gospod Šabeder omenil, ampak projekte na zalogo. Ko bomo končali te cikluse, so pripravljeni projekti za naprej, ker UKC Maribor se pri tem, kar je bilo prej navedeno, pač niti ne želi ustaviti in tudi potrebe so večje.

Gospod Šabeder je navedel terminski plan Maribora. Morda samo dopolnim in še enkrat poudarim neke stvari, ne bom strokovnih argumentacij obnavljal ali pa poudarjal, to je stvar stroke, izdelava prioritet.

Onkološka dejavnost. Maribor potrebuje nadgradnjo sedanjih dvanajstih postelj na petinpetdesetih posteljah, pripravljena vsa dokumentacija, izbran izvajalec del, ocenjena vrednost 65 milijonov, začetek gradnje, recimo, junij 2023, morda še prej, zaključek gradnje februar 2025.

Naslednja pomembna investicija, covidna bolnišnica, iz razlogov, ker je Maribor zaradi specifike, ta nesrečen covid, zdravo znotraj hospitalnega dela bolnišnice in so odpadali operativni programi, druga dejavnost in so se podaljševale čakalne dobe. Prepoznali smo, da potrebujemo prostor izven kareja bolnišnice in ta covid montažna bolnišnica s približno štiridesetimi, petinštiridesetimi posteljami, ocena na vrednost 6,2 milijona, predviden začetek gradnje junij 2023, zaključek gradnje decembra 2023.

Negovalna bolnišnica. Negovalne postelje v slovenskem zdravstvenem prostoru nujno potrebujemo, ampak govorimo o negovalnih bolnišnicah v domovih, v izpraznjenih prostorih bivšega pljučnega oddelka. Tik pred izborom izvajalca del smo. Tu je predviden začetek gradnje marec 2023, triindvajset, zaključek gradnje konec leta 2023 ali začetek 2024. Energetska sanacija poteka, kot je gospod Šabeder rekel, in tile osedlalniki po planu.

Potem je govora bilo o infekcijski kliniki. Res jo nujno potrebujemo oziroma stavbo infekcijskega oddelka za infekcije. Zelo po časovnici, zavedati se moramo, da smo tu dejansko omejeni oziroma časovno omejeni z evropskimi sredstvi do leta 2026. Gre za vrednost 55,8 osem milijona, gradbeni del, oprema. Infekcijska stavba se projektira, zaključeno projektiranje in začetek del v septembru 2024, zaključek gradnje december 2026, se pravi, znotraj tega roka.

Potem en manjši, pa zelo pomemben poseg, dograditi kirurško, kardiokirurško intenzivno enoto. Naši kardiokirurgi zaradi čakalnih dob intenzivirajo svoje delo in se maši dejansko v intenzivnih enotah. Skratka, to je projekt 2,5 milijona, začetek gradnje junij 2023, zaključek gradnje najkasneje februar 2024.

Ta naša vizija in strokovne utemeljitve, kako bo kaj potekalo, se pa seveda spreminja glede na specifične potrebe. In to, kar je zdaj zelo visoko na naši lestvici, ki jo vsako leto oziroma mesečno prikazujemo našemu svetu zavoda in poročamo o časovnici, tudi kako stvari potekajo. Naenkrat prihaja v ospredje naš urgentni center in operacijski blok. Naš urgentni center, pomemben urgentni center celotne severovzhodne Slovenije in pa zgrajen v prvi fazi, prostorsko omejen, želimo ga nadgraditi. Imamo gradbeno dovoljenje in z deli lahko nadaljujemo. Operacijski blok UKC Maribor, štirideset in nekaj let star, operiramo v res slabih pogojih, tudi s klimati in občasno zatekanje meteorskih vod, izvaja se pa najtežja terciarna kirurgija, ena od najtežjih v slovenskem zdravstvenem prostoru. Prepoznali smo potrebo, pričeli že pred meseci s projektiranjem, pripravo dokumentacije. Seveda zdaj v dogovoru s svetom zavoda in uradom gospoda Šabedra uvrščamo to kot neko našo prioriteto. Naša velika želja je, da bi z deli začeli pozno jeseni letošnjega leta in nekje v januarju 2025 zaključili.

To so projekti, ki potekajo in ki so že v realizaciji ali pa tik pred realizacijo. Želimo več, želimo potrebo po, pravzaprav imamo potrebo po novi zgradbi za patologijo. Naš nevrološki oddelek poka po šivih in želimo novo stavbo nevrološke klinike. In naša velika želja je, ker smo res nek unikum med velikimi bolnišnicami, izgradnja poliklinike. Unikum med bolnišnicami, ker dejansko ambulantne bolnike obravnavamo znotraj hospitale, in covid je pokazal, da je to sila neprimerno. Tudi ambicije imamo na področju poliklinike. To so načrti za naprej.

Tisto, kar želim poudariti v tej fazi, to, kar se bo izvajalo, naše ekipe projektirajo, arhitekti sodelujejo in uvrščamo počasi v naš program dela. Pod črto, bolnišnice so tiste - mi imamo vsi istega ministra pa istega gospoda direktorja Urada za investicije, pri nas poteka, morda ponekod pa ne poteka -, ampak bolnišnice so tiste, ki morajo opraviti gro dela, pripraviti dokumentacijo, pripraviti vse potrebne papirje, umestiti v neke projekte. Seveda, potem pa je izdatna pomoč, pomoč ministrstva, da se to spravi v življenje. Mi imamo izkušnje, mi imamo znanje. Ko smo gledali gradivo in se pogovarjali znotraj naših služb, smo tudi pripravljeni pomagati, v kolikor, ker pravim, ta zgodovinski trenutek ne kaže izpustiti ali karkoli zamuditi, so moji sodelavci pripravljeni s kakim, pa se ne mešamo v funkcioniranje ostalih bolnišnic, s kakim dobrim nasvetom ali pa pomočjo tudi sodelovati v drugih ustanovah v Sloveniji.

Hvala lepa.