Govor

Spoštovane kolegice poslanke, kolegi poslanci, vabljeni, lepo pozdravljeni na današnji 14. nujni seji Odbora za zdravstvo. Pričenjamo s 14. nujno sejo, ki je bila sklicana v skladu s 47. in 48. členom Poslovnika Državnega zbora, in sicer na podlagi zahteve Poslanske skupine Nova Slovenija.

Obveščam vas, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora. Zaenkrat je evidentirana poslanka Jelka Godec in na seji kot nadomestni člani sodeluje poslanec Franc Breznik, ki nadomešča mag. Karmen Furman.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje, dne 13. februarja 2023, ste prejeli predlog dnevnega reda seje z eno točko dnevnega reda, ki se glasi Kakšno je stanje investicij v slovenskem zdravstvu? Gradivo k točki dnevnega reda seje je zahteva Poslanske skupine Nova Nove Slovenije za sklic nujne seje odbora z dne 9. februarja 2023, ki je tudi objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Ugotavljam, da do pričetka seje nisem prejela predlogov za širitev dnevnega reda oziroma za umik, umik točke dnevnega reda, zato je določen takšen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – KAKŠNO JE STANJE INVESTICIJ V SLOVENSKEM ZDRAVSTVU?

K 1. točki dnevnega reda so bili vabljeni: predlagatelji zahteve Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Urad Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, Zdravniška zbornica Slovenije, Onkološki inštitut Ljubljana, UKC Ljubljana in UKC Maribor, medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Zveza organizacij pacientov Slovenije. In dodatno smo povabili še: Zbornico zdravstvene in babiške nege v Sloveniji, Lekarniško zbornico Slovenije in Fakulteto za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Besedo uvodoma dajem predlagatelju zahteve, torej v Poslanski skupini Nova Slovenija in v njenem imenu poslanki Ivi Dimic. Izvolite.