Govor

mag. Andrej Rajh

Hvala lepa za besedo.

Spoštovani poslanke in poslanci!

Mednarodne odnose na področju letalstva med državami članicami in tretjimi državami urejajo tako imenovani dvostranski sporazumi med Evropsko unijo in tretjo državo. Evropska komisija in Japonska sta 21. septembra 2022, sta se dogovorili in parafirali besedilo sporazuma o nekaterih vidikih zračnih prevozov, ki usklajuje posamezne določbe bilateralnih sporazumov med državami članicami Evropske unije z Japonsko s pravom Evropske unije. Uskladitev določb bo tako omogočila vsem letalskim prevoznikom nediskriminatorni dostop do linij med Evropsko unijo in tretjimi državami. Gre za tako imenovan horizontalni sporazum, ki spada med vrsto omejitvenih sporazumov.

Glede na to, da Republika Slovenija in Japonska nimata sklenjenega dvostranskega sporazuma o zračnem prometu, se določbe navedenega evropskega horizontalnega sporazuma na Republiko Slovenijo ne nanašajo. Republika Slovenija pa mora ne glede na to kot članica Evropske unije k temu podati svoje stališče, da lahko Evropska komisija v imenu držav članic z Japonsko sporazum o nekaterih vidikih zračnega prometa sklene.

Ker so bila pogajanja uspešno zaključena, predlagamo sprejetje ustreznega sklepa, s katero se poda stališče Republike Slovenije, da se lahko predmetni sporazum sklene. Glede na to predlagam pristojnemu matičnemu delovnemu telesu, da predlog stališča podpre.

Hvala lepa.