Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Začenjam 31. sejo Odbora za zadeve Evropske unije!

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: tukaj imam danes obvestilo, da je zadržan kolega mag. Janez Žakelj, kot nadomestni člani odbora s pooblastili pa danes sodelujejo: kolega Aleša Rezarja nadomešča kolega mag. Dean Premik, ki ga lepo pozdravljam. Upam, da sem vas pravilno tokrat naglasil, hvala za opozorilo pri zadnji seji. In pa kolega Tomaža Laha nadomešča mag. Miroslav Gregorič, ki ga prav tako lepo pozdravljam na današnji seji.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in tudi pozdravljam predstavnike Državnega sveta.

Vse navzoče vas prav lepo pozdravljam!

Prehajam na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje tega odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je torej določen takšen dnevni red seje, torej kot ste ga prejeli s sklicem.

Spoštovane kolegice in kolegi, prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA SKLEPA SVETA O PODPISU, V IMENU EVROPSKE UNIJE, SPORAZUMA MED EVROPSKO UNIJO IN JAPONSKO O NEKATERIH VIDIKIH STORITEV ZRAČNEGA PREVOZA.

Gradivo k 1. točki torej smo prejeli od Vlade 25. januarja 2023, k 2. in 3. točki pa 13. februarja 2023, na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije.

Skrajni rok za njihovo obravnavo je v Državnem zboru je danes. Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot torej pristojnemu odboru in Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, torej kot matičnem delovnem telesu. Slednji ga je obravnaval na 6. seji, 7. februarja 2023 in sprejel mnenje, ki smo ga prejeli.

Sedaj bom prosil predstavnika, torej Ministrstvo za infrastrukturo, z nami, vidim, da je državni sekretar mag. Andrej Rajh, da nam predstavi predlog sklepa, zlasti pa predlog stališča Republike Slovenije.

Spoštovani državni sekretar, izvolite.