Govor

Tilen Božič

Spoštovana predsednica, hvala za besedo. spoštovane poslanke, poslanci, predstavnica Zakonodajno-pravne službe in seveda tudi ostali!

Vlada je na podlagi poziva Državnega zbora pripravila mnenje na podano zahtevo Državnega sveta za oceno ustavnosti določenih določb Zakona o dohodnini. V svojem mnenju izpostavljamo, da je pravica države, da predpisuje davke in druge dajatve, kot to določa tudi Ustava, neogibno povezana z načelom socialne države, ki je eno temeljnih ustavnih načel. Pri uveljavljanju tega načela so potrebni aktivni ukrepi države, pri izbiri katerih pa ima zakonodajalec široko polje proste presoje. Med ključne tovrstne ukrepe spadajo davki in druge dajatve, pri čemer pa si mora zakonodajalec prizadevati za enakomerno in sorazmerno delitev davčnega bremena med vse ekonomsko sposobne člane družbe, kot to tudi narekuje načelo pravičnosti obdavčitve.

Lastnina je ustavna kategorija, obenem pa seveda Ustava določa tudi, da se način pridobivanja in uživanja lastnine določi tako, da je zagotovljena njena gospodarska, socialna in ekološka funkcija. Davki, določeni v okviru navedenih funkcij lastnine za to ne pomenijo kar sami po sebi posega v ustavno varovano pravico do lastnine. Vlagatelj zahteve za presojo ustavnosti izpostavlja tudi, da se je z zadnjo novelo Zakona o dohodnini poseglo v načelo zaupanja v pravo. To načelo zagotavlja, da država posameznikovega pravnega položaja ne bi poslabšala arbitrarno, torej brez stvarnega razloga, utemeljenega v prevladujočem in legitimnem javnem interesu. Prav na področju predpisovanja davkov je zaradi prevladujočega javnega interesa, ki je v dolžnosti države, da skrbi za ustrezen razvoj države in družbe kot celote, kot tudi za socialno državo in nenazadnje za omogočanje gospodarskega razvoja, pričakovanja posameznika glede načela varstva zaupanja v pravo omejeno.

Zahtevati nespremenjen davčni položaj z vidika funkcije davkov in nalog države, še zlasti z vidika odzivanja države na spremenjene okoliščine na temelju načela zaupanja v pravo je v trenutnih okoliščinah velikih pričakovanj in potreb posameznikov in gospodarstva po ukrepanju države neutemeljeno.

Na podlagi vsega navedenega Vlada meni, da je zahteva vlagatelja za oceno ustavnosti določb Zakona o dohodnini, ki so bile spremenjene z zadnjo novelo zakona, neutemeljena.

Za dodatna pojasnila sem seveda na razpolago. Hvala.