Govor

Hvala lepa, gospod predsednik. Zdaj, lahko je razumeti, da nekih drastičnih povišanj davkov ne bo oziroma več ne bo. Zdaj, da bo marčevski konklave ugotovil, da tisti, ki imajo več, naj tudi več plačajo, to imamo že danes, saj oba poznava procentni račun. Mi se tudi, gospod predsednik, v Novi Sloveniji strinjamo, da strukturne reforme v državi nujno potrebujemo. Potrebujemo zdravstveno, potrebujemo, ja davčno, ampak takšno, ki takšno davčno, ki bo razbremenila plače, drugače nam bodo najboljši kadri odšli, tisti kadri, ki so garancija za dvig dodane vrednosti na zaposlenega na 100 tisoč evrov, kar se jaz z vami strinjam in ste pred volitvami tudi napovedovali.

Gospod predsednik, vi ste inženir, vi ste menedžer, ki dobro razume na primer Prvi Kirchoffov zakon za električni krog, ki pravi: Vsota električnih tokov, ki potekajo v neko vozlišče je enaka vsoti tokov, ki iz tega vozlišča odtekajo. Ta zakonitost bi morala veljati tudi za uravnotežen državni proračun. O tem pravzaprav govoriva. Iz obljub in napovedi, ki jih slišimo iz vladnih krogov - ja, lahko tudi iz koalicijskega sporazuma - in izdatno obremenjujejo odhodkovno stran državnega proračuna izhaja logična ugotovitev, da bo napovedana celovita davčna reforma izdatno obremenila državljane in slovensko gospodarstvo. Za izvedbo reform potrebujemo tudi kredibilne politike. Imate izjemen zgodovinski reformni potencial v številu glasov koalicijskih poslancev.

Gospod predsednik Vlade, kdaj bo znana realna časovnica za izvedbo reform? In, kdaj bodo znani realni finančni učinki napovedanih reform? Hvala lepa.