Govor

Robert Golob

Hvala lepa.

Marsikaj od tega kar je bilo sicer rečeno, ne drži, pa marsikaj od tega kar ste sami navajali, samo citirate ljudi, ki govorijo o bodočih načrtih in o figurativnih. Evri so vedno nefigurativni, ampak evri, zelo trdni.

Ne gre se za obljube. Mi imamo koalicijsko pogodbo, ki se jo bomo držali. Koalicijska pogodba ni nobena tajna, ampak je bila javno objavljena prvi dan in stojimo za njo. Na tej koalicijski pogodbi je predvideno marsikaj, kar vse prejšnje vlade, pa ni važno katere barve, čemur so se izogibale. Izogibale so se temu, da bi država posegla na stanovanjski trg, kot vi navajate. Res je, mi se temu ne bomo izogibali. In res je, investirali bomo tudi do 100 milijonov letno, ampak ne prvo leto. Tudi o tem je bilo večkrat govora. Ne zaradi tega, ker ne bi hoteli, zato ker trg nima te absorpcijske sposobnosti.

Kar se tiče plač v javnem sektorju, ki ste navajali 600 milijonov, res je. Toliko je težek paket, ki smo ga izpogajali s sindikati lani v oktobru. In ta paket se že izvaja. In ta paket je v celoti vključen v proračun za leto 2023 in 2024. Tako da ne. Za večino stvari, o katerih govorite, ne bo predviden znotraj proračunov niti evro več, ampak so že predvideni v proračunih, potrjenih v tem Državnem zboru. Zato je nekoliko neodgovorno, da se državljanke in državljane straši, kot da gre za nova dejstva. To niso nova dejstva. Vsa dejstva, ki ste jih navajali, so znana od lanskega leta. In lahko bi navedli še, da smo v lanskem letu naredili še ogromno drugih ukrepov v korist državljank in državljanov, ki jih tudi nismo imeli v koalicijski pogodbi, so bila pa odziv na energetsko in prehransko draginjo. In ko bi se šteli ta sredstva, bi ugotovili, da je teh sredstev…, ta sredstva se pa dejansko štejejo v stotinah milijonov evrov v samo lanskem letu in kljub temu smo uspeli lansko leto zaključiti s primanjkljajem, ki je bil manjši in nižji od planiranega, brez da bi kakršenkoli davek v letu 2022 spremenili ali dvignili. Toliko o resnici, kaj je tisto, česar se morajo državljanke in državljani bati. Najbolj se morajo bati zavajajočih izjav.

Kar se pa tiče davčne reforme, ker je to, vem, da je to vprašanje, davčno reformo smo napovedali pred volitvami, napovedali smo v koalicijski pogodbi, napovedujemo jo tudi danes, tako kot množico vseh ostalih reform, ki se jih iz meni neznanih razlogov nobena vlada do zdaj še ni niti začela lotevati. Davčna reforma bo predmet našega bodočega koalicijskega vrha v marcu in o tem bomo spregovorili takrat, 15. marca. In ja, prvič se bomo lotili tiste točke, ki so se je vsi izogibali, vse vlade so se v glavnem ukvarjale samo s plačami, znižali bomo obremenitev na plače, ampak pred tem bomo pa poskrbeli za to, da bo premoženje ustrezno ovrednoteno in da bodo tisti, ki imajo bistveno več premoženja od večine ostalih, za to premoženje pošteno plačali davke.