Govor

Najlepša hvala.

Glede na 65. člen Poslovnika v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke najavljamo obstrukcijo vseh točk dnevnega reda današnje seje.

Zdaj, kot veste, 27. novembra so bili, je bila referendumski dan, glasovalo se je o referendumih, o treh zakonih. Ljudstvo, glas ljudstva je bil jasno izražen, torej podprli so vse tri predloge zakonov, ki jih je predlagala Vlada. S tem seveda v Slovenski demokratski stranki nimamo problemov oziroma ne nasprotujemo ali ugovarjamo, ugovarjamo pa postopkom, ki so se nadaljevali po tem dnevu, 27. novembru.

Namreč najprej Državna volilna komisija skrajšala vse roke za odločitev o pravnomočnosti rezultatov. Na podlagi predloga članov volilne komisije iz strank, političnih strank koalicije, ki so predlagali torej skrajšanje rokov in hitrejše ugotavljanje rezultatov referenduma. Kasneje je po tej odločitvi Državne volilne komisije prišlo tudi do tega, da je na Vrhovno sodišče prišla ena pritožba na odločitev DVK. Zdaj s strani predsednice Državnega zbora je bilo na Vrhovno sodišče naslovljena prošnja, da Vrhovno sodišče odgovori ali je bila kakšna pritožba vložena, in torej, da bo glede na odgovor Vrhovnega sodišča smatrala to kot pravnomočno odločitev.

Zdaj v Slovenski demokratski stranki, v Poslanski skupini menimo, da vsem pogojem ni bilo zadoščeno, da gre za pravnomočno odločitev Vrhovnega sodišča, kajti vsem pogojem bi zadostili, da lahko obravnavamo te točke danes na seji, ko bi pridobili vse dokaze, da so bile odločitve Vrhovnega sodišča vročene vsem strankam, ne samo DVK, da bi morale biti vložene tudi pritožniku, tako nastane materialna pravnomočnost in dobi oblastno veljavo tako pri organih, torej pri sodišču, kot pri strankah. Torej menimo, da samo obvestilo Vrhovnega sodišča, da je prejelo eno pritožbo in da jo je zavrglo ter še isti dan odpravilo strankam, ne predstavlja pravnomočnosti odločitve in da se te točke, ki so danes na dnevnem redu, sploh obravnavajo. Tako na podlagi vseh razlogov, ki sem jih navedla, najavljamo obstrukcijo, ki smo jo najavili že na Kolegiju predsednic in tudi pisno.

Najlepša hvala.