Govor

Hvala, kolega Baković.

Torej, kolegice in kolegi, prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGAREDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O PRAVNEM VARSTVU MODELOV (PRENOVITEV).

Gradivo k 3. in 4. točki dnevnega reda smo prejeli od vlade 2. februarja 2023 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za obravnavo obeh gradiv v Državnem zboru torej je danes. Ker sta dokumenta vsebinsko povezana, torej sam predlagam, da njuno predstavitev in razpravo opravimo pri tej točki, nato pa torej glasujemo torej ločeno o obeh dokumentih. Gradivo k obema točkama je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije torej kot pristojnemu odboru in pa Odboru za gospodarstvo torej kot matičnem delovnem telesu. Slednji je obravnaval na 5. seji, 15. februarja 2023, in sprejel prav tako mnenji, ki ste jih in ki smo jih prejeli.

Sedaj bom prosil državnega sekretarja gospoda Matevža Frangeža, torej državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, da nam predstavi predlog direktive, predlog uredbe in pa seveda zlasti predlog stališč Republike Slovenije. Gospod Frangež, izvolite, beseda je vaša.